Gemeente Hengelo

Voorzichtig herstel werkgelegenheid Hengelo

Na drie jaren van verlies zijn er tekenen van herstel van de werkgelegenheid in Hengelo. Jaarlijks wordt op peildatum 1 april de werkgelegenheid geïnventariseerd.

Uit de cijfers van 1 april 2005 blijkt dat Hengelo ten opzichte van 2004 een winst van ruim 800 arbeidsplaatsen (2%) heeft geboekt. Het aantal bedrijven is met 158 toegenomen (4,2%). De totale werkgelegenheid in Hengelo is per 1 april 2005 42.341 arbeidsplaatsen en Hengelo kent 3.917 vestigingen.

De grootste banengroei is geboekt bij het openbare bestuur en overheid (een kleine 500 banen) en vervoer, opslag en communicatie (bijna 375 banen), voornamelijk bij postdiensten en vervoer over de weg.

Verlies was er in de gezondheids- en welzijnszorg. Daar verdwenen ruim 200 arbeidsplaatsen. Minder banen werden geregistreerd in de thuiszorg (100 minder), in het Streekziekenhuis Midden Twente (65 minder) en in de verzorgingshuizen (55 minder).

Gekeken naar de groei van het aantal arbeidsplaatsen per wijk, zat de grootste groei in de binnenstad (mn het UWV) en in de Wilderinkshoek (bedrijventerreinen Twentekanaal en Zeggershoek). Bedrijventerreinen nemen op dit moment 46 procent van de totale werkgelegenheid in Hengelo voor hun rekening.

De grootste groei was er op Westermaat Zuidwest en Twentekanaal Zuid. Voor het eerst sinds jaren is de werkgelegenheid buiten de bedrijventerreinen toegenomen (ruim 360 banen).

De meeste andere gemeenten in Twente hadden in 2005 banenverlies. In Enschede verdwenen ruim 1.700 banen en in Almelo 171. In Twente als geheel nam de werkgelegenheid met 0.6 procent af.

De gegevens zijn afkomstig van het Bedrijven- en Instellingenregister Overijssel (BIRO), in samenwerking met de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente Hengelo. In de loop van 2006 zal een meer uitgebreide rapportage verschijnen.

Klik hier voor een overzicht met tabellen (67kB PDF).