Nederlandse Hartstichting

Fitste buurt van Nederland ligt in Zeewolde

Celtherapie moet echte genezing hartinfarct Fitste buurt van Nederland ligt in Zeewolde

20-1-2006

Nationale Gezondheidstest zet buurten in beweging In Zeewolde (Flevoland) woont de Fitste buurt van Nederland, bleek vandaag. De Fitste buurt van Nederland is een deelcampagne van De Nationale Gezondheidstest (NGT) die jaarlijks wordt georganiseerd met als doel de toenemende bewegingsarmoede onder de Nederlandse bevolking te bestrijden en een gezonde leefstijl te bevorderen. Uit eerder onderzoek van de NGT bleek dat mensen met name samen in beweging willen komen en blijven. Om hen hierin te steunen is afgelopen najaar de deelcampagne gestart: 'DE FITSTE BUURT van Nederland'.

Het doel van de 'DE FITSTE BUURT van Nederland' is om Nederlanders samen met hun buurt in beweging te krijgen om vervolgens in drie maanden tijd de gemiddelde en gezamenlijke fitheid van de buurt te verbeteren. De buurt die gemiddeld de meeste conditiewinst maakte is dus de buurt in Zeewolde gebleken. Andere buurten die in de top drie meedongen naar de prijs liggen in Renkum (de Swaenen) en Culemborg (De Hond). De Fitste buurt is een initiatief van Projectbureau Nationale Gezondheidstest, een samenwerking van Stichting Pur Sang en TNO Kwaliteit van Leven. Het project wordt mogelijk gemaakt door de Nederlandse Hartstichting en Ministerie van VWS en werd dit jaar ook ondersteund door CZ Actief in Gezondheid.

Buurten in beweging
De grote behoefte aan maatjes om gezamenlijk te kunnen bewegen en dit bewegen ook vol te blijven houden, is aanleiding geweest om de deelcampagne 'DE FITSTE BUURT van Nederland' te starten. Een groot scala aan activiteiten is ondernomen. In buurten werden powerwalk-clubs gestart, buurten gingen gezamenlijk op survivaltocht, deden aan fitness, er werd gejogd, gezwommen en getraind onder begeleiding van digitale coaches.

De winnende buurt uit Zeewolde is meer gaan bewegen en eigenlijk in zijn geheel bewuster gaan leven" aldus Gerard Vos, de coach van deze buurt. De winnende buurt kwam de afgelopen drie maanden meerdere malen per week samen in één van de NGT testcentra van het landelijk netwerk van Fit!Ned, The Gym in Zeewolde. Iedere week deden ze ten minste een avond mee aan een vijf kwartier durende cardiotraining. Maar daarnaast werd tijd gestoken in gezamenlijke looptrainingen en is de buurt zelfs gaan deelnemen aan regionale loopwedstrijden. Ook de buurt die tweede werd, "De Hond" in Culemborg, ging gezamenlijk aan de slag. De hele buurt ontving een MyDigitalCoach waarmee iedere week zogenaamde fitpunten bewegend bijeen gespaard konden worden. Vooraf is voor iedereen een individueel trainingsschema samengesteld. Naast cardiotrainingen in het centrum "Gezond in Beweging" trainden de buurtgenoten rondom het huis en in de buurt. Het centrum hield niet alleen contact via de coach in het centrum maar begeleidde ook via de mail.

De digitale coach maakte dat de vaste begeleiding vanuit het centrum in de wekelijkse bijeenkomsten precies kon zien hoe en hoeveel de buurtbewoner die week bewogen had.

Derde buurt in rij is "De Swaenen" in Renkum. Deze buurt is na de test in september met een persoonlijk trainingsadvies zowel individueel als in groepsverband aan de slag gegaan. De hele deelnemende buurt trainde wekelijks niet alleen de conditie maar ook de algehele fitheid op een vaste avond in Sportinstituut Sjabbens in Renkum. De rest van de week werd individueel of met een buurtgenoot nog een extra keer getraind op specifieke onderdelen.

Iedereen voelt zich beter
Zonder uitzondering is door de deelnemers in de buurten meer bewogen dan voorheen. Volgens de captains en trainers zijn de deelnemers zich allemaal in ieder geval beter gaan voelen, dus wat dat betreft is iedereen winnaar.
Vandaag werd in de winnende buurt een speciaal "Fitste buurt van Nederland" - bord onthuld. De winnaars mogen dit jaar deze titel dragen en het bord zal het hele jaar in deze buurt blijven staan.

De organisatie is van plan om jaarlijks een deelcampagne van de Nationale Gezondheidstest als de Fitste buurt van Nederland op te zetten. Hieraan kan dan ook het wetenschappelijk onderzoek van de Nationale Gezondheidstest gekoppeld worden. In het voorjaar wordt hier naar verwachting meer over bekend.

Voor een foto-overzicht van de uitreiking zie: www.defitstebuurt.nl

Voor algemene vragen over de Fitste buurt van Nederland, Nationale Gezondheidstest, Inge van de Weem, Projectbureau Nationale Gezondheidstest, telefoon 06-24587990, e-mail:
inge@nationalegezondheidstest.nl
Voor vragen aan de Nederlandse Hartstichting: Lobke Spies , telefoon: 070 315 5542, e-mail: l.spies@hartstichting.nl