KNHS


Petitie tegen Jakobskruiskruid 20/1/2006

Help mee Jakobskruiskruid slachtoffers te voorkomen....teken de petitie.

De Kruiskruidwerkgroep is de strijd aangegaan tegen het oprukkend Jacobskruiskruid dat zeer giftig is voor mens en dier. Jakobskruiskruid bevat pyrrolizidine alkaloiden. Dat zijn inhoudstoffen die bij inname giftig zijn voor veel diersoorten. Er sterven jaarlijks onnodig veel paarden, pony's, ezels, koeien, knaagdieren enz aan de gevolgen van alkaloïde vergiftiging.

Onze paarden en pony's komen Jakobskruiskruid bijna dagelijks tegen langs de kant van de weg en de wei, overal in het buitengebied. Eten zij ervan, dan worden ze op z'n minst zeer ernstig ziek. In sommige gevallen sterven zij hieraan. Het meest wrange is dat de paarden en pony's het kruid zodra het in gedroogde vorm in het hooi of stro terecht komt, niet als giftig herkennen en het ongemerkt naar binnen werken. Met alle gevolgen van dien. Als een koe Jakobskruiskruid eet kunnen de gifstoffen ook in de melk terechtkomen en is het voor de mens ook schadelijk. Het is dan ook aannemelijk dat merries melk aan hun veulens geven met de gifstoffen erin.

In Engeland is een wet van kracht waarin staat dat Jakobskruiskruid verwijderd dient te worden. De Kruiskruidwerkgroep wil dat de Nederlandse overheid ook iets tegen Jakobskruiskruid gaat doen en heeft een petitie opgesteld die bij de Tweede Kamer ingediend gaat worden. Via www.kruiskruidinfo.nl kun je de petitie tekenen. Een kleine moeite.

Meer informatie over de gevaren van Jakobskruiskruid vind je op www.kruiskruidforum.nl

Bron: Kruiskruidwerkgroep