Provincie Zuid-Holland

Populatie muskusratten daalt in 2005

In 2005 zijn in de Krimpenerwaard en het Zuid-Hollandse deel van de Lopikerwaard ruim 45% minder muskusratten gevangen dan in het jaar ervoor. Dit resultaat is besproken in een bestuurlijk overleg met vertegenwoordigers van de Vereniging Duurzame Waterbeheersing en Landbouw Krimpenerwaard (DWLK) en de afdeling Krimpenerwaard van LTO-Noord. De vertegenwoordigers waren tevreden met het resultaat.

Gedeputeerde en voorzitter van de bestuurscommisie Leen van der Sar is verantwoordelijk voor de bestrijding van muskusratten. Hij is verheugd: "Het ziet er goed uit, ik ben erg tevreden met deze resultaten. De dienst muskusrattenbestijding heeft een uitstekende inzet getoond en de

vangstmethoden zijn effectief gebleken. Het lijkt erop dat we de populatie onder controle krijgen. Toch blijf ik wel een vinger aan de pols houden. We hebben afgesproken de resultaten 2 keer per jaar met elkaar te bespreken".

Aanpak in 2006Om de trend van een kleiner wordende populatie muskusratten voort te zetten worden ook in 2006 de tijdelijke medewerkers gericht ingezet. Deze aanpak loopt ook in 2007 door, met name op de locaties waar verwacht wordt dat de populatie kan groeien. Daarnaast blijven de vijftien vaste vangers van de Dienst Muskusrattenbestrijding in hun eigen werkgebied actief. Zij bewerken alle watergangen (speuren, vangmiddelen uitzetten en controleren) volgens afspraak minimaal 1 keer per jaar en indien mogelijk meer.

Verdeling vangurenIn 2004 zijn met extra inzet tenopzichte van het jaar ervoor ook veel meer muskusratten gevangen. Dit bleek in 2005, toen de groei van de populatie afnam. Dat is op te maken uit een kleiner aantal gevangen muskusratten met ongeveer hetzelfde aantal vanguren (4% minder). Daarnaast hebben grondeigenaren minder muskusratten aangetroffen, er zijn minder meldingen binnen gekomen. Door de medewerkers ook dit jaar weer gericht in te zetten voordat de populatie weer groeit kan de trend worden voortgezet.

Cijfers

2004

2005

Daling/Stijging

%

Vangsten

76.576

40.231

36.345

47

Uren

27.535

26.453

1.082

4

Bron: Afdeling communicatie, telefoon 070 441 66 22