Time : 1:17:53 PM
Date : Friday, January 20, 2006
Sender Name: Influenza

Interministerieel commissariaat Influenza: Stand van zaken

Het interministerieel commissariaat Influenza werd woensdag 18 januari officieel meegedeeld dat de voorraad Tamiflu vroeger zal geleverd worden dan gepland. Dit betekent dat het Belgische doel om een dekkingsgraad van 30% van de bevolking te voorzien, eind 2006 zal bereikt worden. Dat is 3 maanden sneller dan verwacht. In het kader van de preventie en bestrijding van een eventuele grieppandemie, legt de Belgische overheid een voorraad antivirale geneesmiddelen aan. Deze stock bestaat uit Oseltamivir (grondstof + Tamiflu®) en zanamivir (Relenza®).

Deze week werd ook een vergadering belegd met Saniport, de gezondheidsdienst van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Als belangrijkste conclusie kwam naar voren dat er versneld moest gewerkt worden aan het opstellen van een procedure voor als een luchtvaartmaatschappij vermoedt dat er een passagier besmet zou zijn met het vogelgriepvirus H5N1. Deze procedure wordt samen opgesteld met de
luchthavenuitbaters die afspraken maken met de
luchtvaartmaatschappijen.

Ook zal het interministerieel commissariaat influenza op Europees niveau aandringen om afspraken te maken met de
luchtvaartmaatschappijen om op een uniforme manier de passagiers op hun vluchten in te lichten over de voorzorgsmaatregelen die gelden voor reizigers naar getroffen gebieden.

Ten slotte blijkt er ook een probleem te zijn met het verkrijgen van passagierslijsten in het kader van de bescherming van de privacy. Het interministerieel commissariaat Influenza onderzoekt de Belgische en internationale wetgeving om na te gaan hoe in een korte tijdsspanne de passagierslijsten van een vlucht kunnen opgevraagd worden zodat medereizigers van een potentieel besmet persoon geïnformeerd kunnen worden.

De interministeriële commissaris heeft ook overleg gepleegd met de minister van Binnenlandse zaken en de crisis- en coördinatiecel van de regering (CGCCR) om te starten met de organisatie van de grootschalige Belgische oefening die de opgestelde procedures van het nationaal draaiboek Pandemie zal uittesten. Ook communicatie zal een belangrijke rol spelen in deze oefening.

Op de internationale donorconferentie in Peking heeft België een symbolisch bedrag van 100.000 euro uit de portefeuille van Volksgezondheid toegekend aan derde wereldlanden die bijkomende steun nodig hebben. Bovendien onderhandelt België met het FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) om een project in Midden-Afrika te sponsoren dat zal bijdragen tot een verhoogde surveillantie op vlak van aviaire influenza. Dit project strookt met de wil van de internationale gemeenschap om de vogelgriepproblematiek aan de bron aan te pakken. Door onmiddellijke actie als er ergens een haard uitbreekt, kan de verdere verspreiding op de meest efficiënte manier worden ingedijkt en dus mogelijke dier-tot-mensbesmettingen worden beperkt.

Personen die meer willen weten over de gewone seizoensgriep, de vogelgriep of een eventuele grieppandemie kunnen terecht op de website www.influenza.be of bellen naar het gratis nummer 0800 99 777.

Contactpersoon voor de pers:
Inge Jooris
02 208 32 00
0475 80 04 87
ij@influenza.be

URL: http://www.influenza.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR