Time : 2:19:46 PM
Date : Friday, January 20, 2006
Sender Name: VVI

VVI ONDERSTEUNT BELEIDSKEUZE VLAAMSE REGERING INZAKE WEGWERKING WACHTLIJSTEN BOUWPROJECTEN

Het VVI is blij met de beslissing die de Vlaamse regering vandaag nam in het kader van de VIPA-subsidiëring, om de wachtlijst voor geplande bouwwerken in woon- en zorgcentra en ziekenhuizen op korte termijn weg te werken. De regering gaat hiermee in op de steeds luider klinkende vraag van de sector om deze wachtlijst zo snel mogelijk weg te werken.

De wachtlijst, ontstaan door de besluiteloosheid van de vorige Vlaamse regering, is aanzienlijk: 53 ouderenvoorzieningen en 24 ziekenhuizen in de OCMW- en vzw-sector wachten al jaren op een goedkeuring van hun subsidiëringsdossiers.

Een aantal bouwwerken, specifiek in de residentiële ouderenzorg, moet hoogdringend van start kunnen gaan. De al te verouderde infrastructuur beantwoordt immers niet meer aan de huidige normen inzake woon- en zorgkwaliteit voor kwetsbare ouderen. Het is een juiste keuze die vandaag gemaakt wordt: niet langer talmen met de aanpak van de meest dringende dossiers uit het verleden die reeds werden goedgekeurd, maar waarvoor er nog geen budgettoewijzing was.

Er stellen zich nog een aantal vragen rond de alternatieve financieringsmethode die hierbij zal toegepast worden, en rond de financiering voor nieuwe projecten in de toekomst. Die toekomst inzake behoeften in ouderen- en gezondheidszorg op vlak van infrastructuur moet proactief worden ingeschat en voorbereid. Een ruimer maatschappelijk debat over de krijtlijnen en het beleidskader van de Vlaamse overheid hierin, wordt best zo snel mogelijk aangevat in de komende tijd.