Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Van Wely, Peng en EK-team in de prijzen

Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft Jan Bey, hoofdredacteur van www.schakers.info, in Wijk aan Zee de prijzen uitgereikt voor de beste schaker, schaakster en schaakploeg van 2005. Daarbij kwamen respectievelijk Loek van Wely, Zhaoqin Peng en het winnende EK-team als winnaar uit de bus. Ze kregen van Jan Bey een gouden speld opgeprikt. De bijeenkomst in de commentaartent van Corus trok zo'n veertig belangstellenden.

Dat het 'gouden' EK-team van Gotenburg tot schaakploeg van het jaar zou worden gekozen, stond al bij voorbaat vast. Voor de vorm had de organisatie nog HMC Calder en landskampioen De Variant/ZZICT (tegenwoordig U-Boat Worx geheten) genomineerd, maar zowel de vakjury, de schaakjournalisten als de kiezers op internet kozen unaniem het team van non-playing captain Herman Hamers tot winnaar. Hamers mocht samen met Loek van Wely en Erik van den Doel zijn onderscheiding in ontvangst nemen. De overige teamleden (Ivan Sokolov, Sergei Tiviakov en Jan Timman) waren om diverse redenen niet aanwezig.

Ook bij de dames was de keuze niet zo heel moeilijk. Van het genomineerde viertal - Petra Schuurman, Bianca Muhren, Marlies Bensdorp en Zhaoqin Peng - kwam alleen laatstgenoemde in aanmerking voor de hoofdprijs. Peng werd in 2005 voor de zevende maal Nederlands kampioen en eindigde op de zevende plaats tijdens het Europees kampioenschap.

Bij de mannen lag de winnaar minder voor de hand. Zo heeft Sergei Tiviakov door een serie overwinningen in open toernooien in Colombia, Spanje, Italië en het toernooi van Gausdal (Noorwegen) zijn rating opgevijzeld tot bijna 2700 Elo-punten. Maar ook Jan Timman, die vorig jaar in Gotenburg de hoogste score (5 uit 7) behaalde en het toernooi van Malmö/Kopenhagen gedeeld won, was zeker een kanshebber. En wat te denken van de toernooizege van Ivan Sokolov in de Bosnische hoofdstad Sarajevo of de grootmeestertitel van Erwin l'Ami die hij met een tweede plaats in het ACT-toernooi van Amsterdam veilig stelde.

Toch kreeg Loek van Wely van de vakjury en (schaak)journalisten de meeste stemmen voor zijn zesde Nederlandse titel op rij, de tweede plaats in het elitetoernooi van Dortmund en zijn goede optreden in het recente World Cup toernooi in Siberië. Dat Jan Smeets de meeste internetstemmen kreeg, kon daar niets aan veranderen. 'Omdat stemmen via internet fraudegevoelig is, telt die uitslag alleen mee als er bij de vakjury en journalisten geen duidelijke winnaar is', aldus Jan Bey. 'Helaas blijkt het niet mogelijk om te voorkomen dat slimmeriken meer dan een keer hun stem uitbrengen. Dit jaar kregen Jan Smeets en Daniël Stellwagen opeens heel veel stemmen.'

Bart Stam