Gemeente Heerlen

Terugvordering geldlening rechtmatig

De Centrale Raad van Beroep heeft bepaald dat de afdeling WS van de gemeente Heerlen rechtmatig de in april 1998 verstrekte overbruggingsuitkering in de vorm van een geldlening heeft teruggevorderd. De Centrale Raad van Beroep heeft hiermee een eerdere uitspraak van de rechtbank in Maastricht bevestigd.

In maart 1998 heeft de gemeente Heerlen alle bijstandsgerechtigden individueel op de hoogte gesteld van de verschuiving van de betaaldatum. Niet langer werd de bijstandsuitkering uitbetaald op de 25ste dag van de maand, maar op de 15de dag van de daaropvolgende maand. De gemeente voldeed hiermee aan de wettelijke verplichting tot maandelijkse uitbetaling achteraf. Bijstandsgerechtigden is tegelijkertijd de mogelijkheid geboden om ter overbrugging van de periode van drie weken een geldlening af te sluiten. Daarnaast ontvingen zij een bedrag om niet.

Tegen het verschuiven van de betaaldatum en het verstrekken van een geldlening ter overbrugging van de periode van drie weken, heeft een aantal bijstandsgerechtigden bezwaar gemaakt. Toen ze ongelijk kregen bij de rechtbank zijn verschillende van hen in hoger beroep gegaan bij de Centrale Raad van Beroep. Deze mensen kregen daar wel gelijk. Op 27 februari 2003 heeft de gemeente deze bijstandsgerechtigden uitbetaald. De gemeente bepaalde op dat moment dat de bijstandsgerechtigden die niet in hoger beroep zijn gegaan bij de Centrale Raad van Beroep, de openstaande geldlening moesten terugbetalen van de gemeente. Dit laatste is nu door de Centrale Raad van Beroep bevestigd.

HEERLEN, 20 januari 2006
Concernstaf Communicatie
Monique Leurs
(045) 560 40 70
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------


---- --