Consumentenbond

Zelf aangifte doen met Belastinggids 2006
20 januari 2006
De Belastinggids 2006 van de Consumentenbond is een leidraad voor consumenten om de jaarlijkse belastingaangifte te doen. In de gids, die vandaag verschijnt, schrijft de bond onder andere over de mogelijkheden om minder belasting over gespaard vermogen te betalen. De Consumentenbond zoomt in op veranderingen in de aangifte van 2005 en geeft aan hoe consumenten de formulieren zelf zo voordelig mogelijk kunnen invullen.

Als er voor consumenten in de samenstelling van hun inkomen, vermogen, eigen huis en aftrekposten weinig is veranderd, kunnen zij volstaan met het actualiseren van de gegevens van de belastingaangifte van vorig jaar. Vaak verandert er ieder jaar wel iets in de persoonlijke situatie en in de belastingregelgeving; met behulp van de toelichting van de Consumentenbond in de Belastinggids 2005 kunnen consumenten de aangifte zo voordelig mogelijk invullen.

Naast uitleg over de in te vullen formulieren geeft de bond tips in de Belastinggids. Eén van die tips is bijvoorbeeld voor jonge of minder dan vijf jaar samenwonenden. Voor wie samenwoont maar jonger is dan 22 jaar ofwel ouder is maar nog maar kort samenwoont (minder dan vijf jaar), kan het extra belangrijk zijn om bij de aangifte inkomstenbelasting te kiezen voor het fiscale partnerschap. Als een van beiden komt te overlijden, heeft de overblijvende partner dan namelijk voor het successierecht recht op een veel hogere vrijstelling. Wel is dan ook een notarieel samenlevingscontract noodzakelijk.

Bij de Belastinggids zit ook een cd-rom met als basis het officiële programma van de Belastingdienst. De Belastinggids 2006 (inclusief de cd-rom) is te bestellen bij de Klantenservice van de Consumentenbond, telefoonnummer (070) 445 45 45 of via www.consumentenbond.nl. Voor de Belastinggids betalen leden van de Consumentenbond EUR 16,- , de prijs voor niet-leden is EUR 19,50. De prijzen zijn exclusief EUR 2,50 verzendkosten. De gids is tevens verkrijgbaar in de winkel.

Voor meer informatie over de Belastinggids 2006 en het opvragen van een recensie-exemplaar kunnen journalisten contact opnemen met pers@consumentenbond.nl.