Ingezonden persbericht



Published: 15:48 20.01.2006 GMT+1 /HUGIN /Source: Rabo Vastgoed

AANBOD RABO VASTGOED: REALISATIE 200 TOT 500 WONINGEN PER GEMEENTE

Minister Dekker verheugd over plannen Rabo Vastgoed

Amstelveen, 20 januari 2006 - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Rabo Vastgoed op 18 januari jongstleden deed algemeen directeur Pieter Wetselaar de aanwezige minister S.M. Dekker van VROM het aanbod een structurele bijdrage te leveren aan het oplossen van het woningtekort en de binnenstedelijke problematiek. Rabo Vastgoed wil in 2006 per gemeente taakafspraken maken voor de realisatie van 200 tot 500 woningen in het middensegment. Daarnaast wil de projectontwikkelaar van Rabobank Nederland met de grote steden taakafspraken maken over het realiseren van doelgroepgerichte projecten voor studenten en starters met een omvang vanaf 500 woningen.

Minister Dekker gaf in haar toespraak aan dat de woningbouw langzaam op stoom komt. Zij ziet het aantal opgeleverde woningen van ruim 71.500 woningen in 2005 de komende jaren stijgen. Rabo Vastgoed ziet mogelijkheden het volume op termijn naar 100.000 woningen per jaar te laten toenemen. Deze toename levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de volkshuisvesting en economische groei. Door het economisch onderzoeksbureau van de Rabobank Groep is uitgerekend dat de bouw van 20.000 woningen extra per jaar een directe impuls aan de economische groei geeft van 1,5%.

Luchtkwaliteit
Fijn stof blijft ook in 2006 een belangrijk issue. Vanwege de aanhoudende maatschappelijke discussie heeft minister Dekker onderzoek laten doen naar een mogelijke ontkoppeling. Aangezien Nederland voor fijn stof in een overschrijdingssituatie verkeert, acht zij de juridische en procedurele risico's te groot. Een oplossing is gevonden met een juridisch houdbare en flexibele 'koppeling op afstand'. Toetsing van individuele projecten aan de normen maakt plaats voor toetsing van programma's voor gebieden. Woningbouwprogramma's tot 2.000 woningen dragen niet 'in betekenende mate' bij aan verslechtering van de luchtkwaliteit en hoeven dus niet te worden getoetst.

Omgevingsvergunning
Eenvoud en dus snellere procedures en minder administratieve lasten zijn ook het doel van de omgevingsvergunning die in 2008 in werking moet treden. Volgens de minister kunnen burgers of bedrijven met ruimtelijke plannen straks volstaan met één aanvraag bij één loket. Na één procedure volgt één besluit met één beroepsgang. Vooruitlopend hierop is de 'coördinatieregeling' in de Wet op de Ruimtelijke Ordening opgenomen.

Stedelijke herstructurering
De minister bedankte Rabo Vastgoed voor haar inzet voor stedelijke herstructurering. Het initiatief tot de ontwikkeling van het Stedenfonds en de samenwerking met twee Amsterdamse woningcorporaties ziet zij als een goede impuls voor stedelijke vernieuwing in de wijken waar dit het hardst nodig is. In het kader van het 'nieuwe arrangement' tussen overheid en corporaties wil minister Dekker een heldere scheiding aanbrengen tussen sociale en commerciële corporatieactiviteiten. Waarbij de niet-sociale activiteiten onder dezelfde condities moeten worden uitgevoerd als bij normale commerciële ondernemingen. In de toekomst zullen corporaties een 'bod' moeten doen op het investeringsplan van de gemeentelijke woonvisie. Ook commerciële partijen kunnen een bod doen, al dan niet in samenwerking met corporaties.

Nieuwjaarsreceptie
De nieuwjaarsreceptie van Rabo Vastgoed werd gehouden in het Cobra Museum te Amstelveen. 400 relaties uit de vastgoedwereld waren aanwezig om te luisteren naar de visie over de kansen en bedreigingen van Nederlandse steden.

foto: Pieter Wetselaar, algemeen directeur Rabo Vastgoed, en minister Dekker van VROM spreken op de nieuwjaarsreceptie

Dit persbericht in pdf.