Vrije Universiteit Amsterdam

20.01.2006
J.L.T. Oomen
aula
VU medisch centrum
13:45
The importance of risk-stratification in colorectal sugery. Results of the Zaandam audit


Promotor: prof.dr. M.A. Cuesta

Ranglijst ziekenhuisprestaties behoeft correctie voor risicofactoren

J. Oomen onderzocht wat de kans op complicaties en post-operatieve sterfte bepaalt, bij een groep patiënten die werd geopereerd voor onstekingen of kanker van het S-vormige deel van de dikke darm. Uit de risico-analyse kwam naar voren dat de kans op complicaties en postoperatieve sterfte voornamelijk wordt bepaald door patient- en ziektegerelateerde factoren.

Een van de voorwaarden voor deelname aan een landelijk onderzoek naar de beste behandeling van endeldarmkanker was dat de operatie werd verricht door speciaal hiervoor opgeleide chirurgen. Het soort operatie dat is verricht, werd bepaald door de chirurg en was geen onderdeel van het onderzoek. Oomen onderzocht of verandering optrad in het soort operaties dat werd verricht als bijproduct van dit onderzoek.

Er bleek een verschuiving op te treden naar een technisch moeilijker operatie waardoor er minder definitieve stoma's werden aangelegd dan vóór de start van het onderzoek. De postoperatieve sterfte veranderde niet. Door het opzetten van landelijk onderzoek, in combinatie met scholing en kwaliteitscontrole, is in Nederland in korte tijd verbeterde chirurgie te bereiken.

Ten slotte onderzocht Oomen of in Nederland een relatie bestaat tussen de postoperatieve sterfte na operaties aan de dikkedarm of endeldarm enerzijds, en het aantal ingrepen of soort ziekenhuis anderzijds. Na statistische analyse bleken perifere en kleinere ziekenhuizen betere resultaten te bereiken. Factoren die de mortaliteit bepalen, blijken de urgentie van de operatie en de leeftijd van de patiënt te zijn, maar ook, in mindere mate, mannelijk geslacht.

Een ranglijst van alle ziekenhuizen in Nederland op basis van deze, voor riscofactoren gecorrigeerde sterftecijfers, verschilde wezenlijk van de ranglijst opgesteld met de ongecorrigeerde cijfers. Oomen concludeert dat operatieresultaten van ziekenhuizen of chirurgen moeten worden vergeleken op basis van betrouwbare cijfers, die zijn gecorrigeerd voor risicofactoren van zowel de patiënt als de ziekte.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting

T 020 59 85666
E Persvoorlichting_VU@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl