Vrije Universiteit Amsterdam

Oratie

20.01.2006
prof.dr. F. Lamers-Winkelman
aula
Faculteit der Psychologie en Pedagogiek
15:45
Kindermishandeling: over verloren geloof, hoop en liefde

Nederland loopt achter in onderzoek naar kindermishandeling; het onderwerp is voor de politiek vooral interessant als er sprake is van schandalen. Wereldwijd krijgt het onderwerp pas sinds 1962 belangstelling van onderzoekers. De eerste publicaties kwamen toen vooral van Amerikaanse kinderartsen. In de VS werd het onderwerp vrij snel daarna een politiek onderwerp, kindermishandeling werd door gedragswetenschappers intensief bestudeerd. Kindermishandeling is op de meeste Nederlandse universiteiten binnen het onderwijs en onderzoek te beschouwen als een verwaarloosd kind waarvoor weinig aandacht is. In dit licht is de leerstoel Preventie en hulpverlening inzake kindermishandeling die Lamers-Winkelman zal bekleden aan de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek, een unicum.

In de afgelopen zeventien jaar is het onderzoek naar kindermishandeling gericht geweest op zowel preventie als hulpverlening. Dat zal de komende jaren zo blijven, hoewel er accentverschillen gaan plaatsvinden. Preventie zal zich vooral richten op secundaire preventie, dus op de vraag hoe de schade op te heffen of te verminderen die een kind heeft opgelopen door mishandeling, en hoe erger te voorkomen. Wat nu effectieve methoden van hulpverlening zijn, is onderwerp van studie. De nadruk ligt daarbij vooral op hulpverleningsprogramma's voor het (mishandelde) kind. Het is ook de bedoeling een pilot op te volgen die is uitgevoerd naar de effectiviteit van het programma Let op de Kleintjes voor kinderen die als getuige of slachtoffer, te maken hebben gehad met geweld tussen hun ouders.

Lamers-Winkelman zal zich ook bezig gaan houden met onderzoek naar de effectiviteit van therapieprogramma's voor kinderen die seksueel zijn misbruikt. Naast studies naar effectieve methodieken zal Lamers Winkelman onderzoek leiden naar instrumenten voor diagnostiek na traumatische ervaringen van kinderen.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting

T 020 59 85666
E Persvoorlichting_VU@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl