Gemeente Breda

Europees bezoek aan Hoge Vucht Doornbos-Linie


Op 19 en 20 januari brengen delegaties uit Warschau (Polen), Bologna (Italie) en Antwerpen (Belgie) een werkbezoek aan Breda in het kader van het Europese samenwerkingsproject LIFE (Local Inclusion For Everyone).

Hoofdmoot van het programma is een bezoek aan de wijk Hoge Vucht Doornbos-Linie. Hier is de gemeente samen met wijkbewoners en organisaties met Samissie/Werk aan de wijk gestart. Een project waarvoor een bijdrage van ruim 1 miljoen euro werd ontvangen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF EQUAL). Doel is om nieuwe diensten te creëren in Noordoost en mensen zonder werk, uit de wijk, hiervoor op te leiden.

In de wijk Hoge Vucht Doornbos-Linie werken de gemeente, woningcorporaties, welzijns- zorginstellingen en bewoners aan de stedelijke vernieuwing, om de wijk aan te passen aan de hedendaagse tijd en verpaupering van de wijk tegen te gaan. Bijzonder hieraan is dat de partners in het project Samenwerken aan Leefbaarheid' niet alleen werken aan versterking van de fysieke ruimte (zoals woningbouw, openbare ruimte en voorzieningen), maar ook de economische en sociale structuur aanpakken. Hieruit is in april 2005 het project Samissie ontstaan, in Hoge Vucht en Doornbos-Linie bekend onder de naam Werk aan de Wijk'.

Werk aan de wijk' is een samenwerkingsverband van bewoners, organisaties, bedrijfsleven en overheid en richt zich op het creëren van nieuwe kansen voor arbeidsinschakeling door ontwikkeling van nieuwe diensten in de wijk. De diensten komen tegemoet aan een groeiende ondersteuningsbehoefte bij bewoners op het gebied van wonen, zorg, welzijn en leefbaarheid. Bedrijven en organisaties in de wijk ondersteunen de diensten, zoals een verhuisservice, klussendienst, beveiligingsservice en buurtservice met de benodigde materialen en vakmatige knowhow. Werkzoekende wijkbewoners vervullen de werkzaamheden en worden hiervoor zonodig opgeleid. Binnen twee jaar willen de organisaties 100 werkzoekenden uit de wijk aan het werk helpen, en daarnaast mensen toerusten om door te stromen naar de arbeidsmarkt.

Samissie en Werk aan de wijk' zijn tot stand gebracht met een bijdrage uit het Europees Sociaal Fonds (ESF EQUAL). De subsidie bedraagt ruim
1,1 miljoen euro op de totale begroting van bijna 2,5 miljoen euro. EQUAL subsidie brengt met zich mee dat de projectpartners kennis en ervaring uitwisselen met soortgelijke innovatieve projecten in Europa. De gemeente Breda is samenwerking aangegaan met projecten in Antwerpen, Bologna en Warschau. De samenwerking is vastgelegd in een transnationale overeenkomst met de naam LIFE: Local Inclusion For Everyone.

Om ervaringen uit te wisselen met de partnerlanden vindt op 19 en 20 januari het eerste transnationale werkbezoek plaats. Op het programma staan onder meer bezoeken aan de wijk Hoge Vucht, een zorginstelling, het ROC en het werkgelegenheidsproject Work First. Wethouder A.L.E. Arbouw van Stedelijke Ontwikkeling opent het werkbezoek met de lancering van de website www.samissie.nl.

Breda, 16 januari 2006