Politie Hollands Midden

Datum: 20 januari 2006

Aanpak overlast door jongeren in Korte Akkeren

De politie in Gouda en de gemeente Gouda hebben samen met partners, in de nacht van donderdag 19 op vrijdag 20 januari 2006 een actie gehouden om jongeren aan te pakken die regelmatig voor overlast zorgen. Dat gebeurde in het kader van de vorig jaar ingezette gezamenlijke aanpak van deze overlast. Cameratoezicht is daarbij als nieuw middel ingezet.

Tijdens deze actie werden drie jongeren van 18 en 19 (2) jaar aangehouden vanwege het overtreden van het daar geldende samenscholingsverbod. Tevens heeft één jongere voor het komend weekend een verblijfsontzegging gekregen in dat gebied. De politie zette bij de actie onder meer bikers, een motoragent en een hondengeleider in. Op diverse plekken, waaronder bij cameratoezicht, werd er door agenten gepost waardoor er goed zicht was op de overlast lokaties. Omstreeks 23.15 uur werd gezien dat een groep van zes personen stil stond op de Veerstraat. De groep vervuilde de straat door met vuilniszakken te gooien. Bij het zien van de politie zette de groep personen het op een lopen. Twee jongeren werden al snel aangehouden. De derde persoon werd later aangehouden. Hij had zich verstopt in de bosschages. Zijn mobiele telefoon verraadde hem echter toen deze afging en oplichtte.

Verhoor en gesprekken Direct nadat de aangehouden jongeren waren verhoord op het politiebureau, voerden medewerkers van het ketenoverleg Jeugdveiligheid gesprekken met hen. Doel van het gesprek was om de jongeren aan te spreken op hun gedrag. Naar aanleiding van de gesprekken worden deze jongeren doorgestuurd naar de reclassering voor een individuele aanpak. Dit moet uiteindelijk leiden tot het stoppen van de overlast.

Overlast in de wijk De politie heeft sinds de vorige actie minder klachten van intimidatie, beledigingen en uitschelden, van bewoners van de wijk Korte Akkeren gekregen. Zolang de klachten niet helemaal gestopt zijn, zullen de politie, de gemeente en de andere partners dergelijke acties blijven houden.

Eerdere actie Eind september 2005 hebben de gemeente, de politie en de andere partners al een actie gehouden. Tijdens deze actie werden vier jongeren aangehouden vanwege het overtreden van het daar geldende samenscholingsverbod en voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.


---

Postbus 4240 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326