Stad Utrecht 11.00 uur

Utrecht, 20-01-2006 o Nieuwsberichten districten Stad Utrecht Start campagne Bobof bon? in de stad Utrecht Jaar lang iedere week alcoholcontroles

UTRECHT - De politie gaat het komende jaar van januari tot en met eind december iedere week alcoholcontroles houden op diverse locaties in de stad Utrecht. Deze intensieve handhavingperiode krijgt vorm in de campagne Bobof Bon? in de stad Utrecht en heeft tot doel het aantal weggebruikers dat onder invloed van alcohol rijdt, terug te dringen. De wethouder van verkeer mevrouw Yet van den Bergh geeft op vrijdagavond 20 januari het startsein door een eerste blaastest bij een automobilist af te nemen.
Naast handhaving ook voorlichting

Naast de controles vinden er diverse voorlichtingsacties plaats, zoals bijvoorbeeld de inzet van het Bob-promotieteam bij veel alcoholcontroles. De Bob is het boegbeeld voor nuchter rijden en Bob zal zich dus ook regelmatig in de stad laten zien. Maar de politie zal ook de resultaten van de campagne via de lokale media regelmatig terugkoppelen.

Waarom deze campagne?

Iedereen weet inmiddels dat alcohol en verkeer niet samen gaan. Toch wordt het aantal doden in Nederland in 2004 als gevolg van ongevallen waarbij alcohol in het spel was, op 135 geschat. Dit aantal is 15% van alle verkeersdoden. Omdat het percentage overtreders met alcohol op het hoogst is in gemeenten met meer dan 100.000 inwoners, is gekozen voor de stad Utrecht. Door het houden van veel alcoholcontroles verwachten de organiserende partijen dat weggebruikers de kans op een controle (en de eventuele negatieve gevolgen) hoger gaan inschatten, daarom geen risico meer nemen en dus fris achter het stuur gaan zitten.

Nieuwe alcohollimiet beginnende bestuurders

Vanaf 1 januari 2006 gelden er strengere regels voor alcohol in het verkeer. Tijdens de alcoholcontroles houdt de politie dit scherp in de gaten. De strengere alcohollimiet van 0,2 promille oftewel 95 ug/l geldt voor jongere en minder ervaren bestuurders, omdat juist díe groep een hoge kans heeft op een ongeluk.

De campagne is een samenwerking tussen het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht, 3VO, gemeente Utrecht, de politiedistricten Utrecht Zuid, Utrecht Noord, Paardenveld en het Bureau Verkeer Onder Controle van de Politie Utrecht.

Bedrijfsinbreker bekent 17 inbraken

UTRECHT In de nacht van maandag 16 op dinsdag 17 januari hield de politie een inbreker op heterdaad aan op de Amsterdamsestraatweg. In de verhoren die volgenden bekende de verdachte in totaal 17 inbraken in winkels, die hij in het afgelopen jaar had gepleegd.

Op dinsdag 17 januari, om 02.30 uur, hoorden agenten die in de omgeving aanwezig waren inbraakgeluiden op de Amsterdamsestraatweg. Zij zagen dat een man tegen de deur van een winkel trapte. De verdachte, een 33-jarige man uit Utrecht, werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor een poging tot inbraak. In de verhoren die volgden bekende de verdachte dat hij in de periode vanaf april 2005 zeventien inbraken of pogingen tot inbraak had gepleegd. Doelwit waren steeds supermarkten op de Amsterdamsestraatweg. Met de aanhouding van de Utrechter heeft de politie een groot aantal inbraken opgelost. De man zal vrijdag worden voorgeleid aan de Rechter Commissaris.

Vernielers aangehouden

UTRECHT Op het Moreelsepark werd in de nacht van donderdag op vrijdag twee mannen aangehouden voor het plegen van vernielingen.

Omstreeks 04.00 uur kreeg de politie via cameratoezicht de melding dat er twee personen tegen fietsen aan het trappen en op meerdere fietsen aan het springen waren en dat er mogelijk ook een auto was beschadigd. Ter plaatse werden de verdachten, een 21-jarige man uit Veenendaal en een 23-jarige man uit Overberg, aangehouden voor het plegen van vernielingen. De jongens verklaarden dit gedaan te hebben uit frustratie. Zij werden overgebracht naar het politiebureau en kregen een proces-verbaal.

Alcoholcontrole

UTRECHT Donderdag hield de politie op het Oppenheimplein en de Westerdijk een alcoholcontrole. In totaal moesten 579 personen tijdens de controle blazen. Zes personen werden aangehouden en bij drie ervan werd het rijbewijs ingevorderd. Het hoogst aantal ug/l bedroeg 655. Tevens werd er tijdens de controle 12 bekeuringen geschreven voor het fietsen zonder verlichting.

Aanhouding

UTRECHT Op de Johan van Oldenbarneveltlaan hield de politie donderdagavond een man aan die in het bezit was van inbrekerswerktuigen.

De meldkamer kreeg om 21.30 uur de melding dat een man mogelijk in een voertuig zou hebben ingebroken. Naar aanleiding van het opgegeven signalement troffen agenten de man, een 24-jarige Utrechter, aan. De voertuigen hadden geen braakschade, maar de verdachte had wel inbrekerswerktuigen bij zich. Hierop werd hij aangehouden en kreeg een proces-verbaal voor het met zich voeren van inbrekerswerktuigen.

Vier jongens aangehouden voor poging inbraak

UTRECHT Op de Bagdaddreef werden donderdagavond vier jongens aangehouden die ervan worden verdacht dat ze gepoogd hadden in te breken in een woning aan de Minaretdreef.

Omstreeks 21.10 uur kreeg de politie de melding dat er door enkele jongens zou worden ingebroken. Toen agenten ter plaatse gingen, zagen ze dat de verdachten vluchtten in de richting van de Bagdaddreef. De politie wist de vier jongens (tussen de 14 en 18 jaar) uit Utrecht aan te houden. Een politiehond wist een breekvoorwerp op te sporen. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. De ouders werden in kennis gesteld.