Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


Achttien potentiële redders

Reddingstation Eemshaven van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) startte onlangs een actie om energieke mannen en vrouwen te werven voor het reddingwerk. Een vooruitblik leert dat het station in verband met pensionering en veranderingen van werkkring van de vrijwilligers op termijn met lacunes in de personeelsbezetting te maken krijgt. De redders startten een actie, niet ter zee, maar nu te land en oogstten daarbij succes. Maar liefst achttien gegadigden, onder wie twee vrouwen, meldden zich aan voor een plaats op de reddingboot.

Pr-coördinator Hans Beukema spreekt van een geslaagde actie. Hij is blij met de grote toeloop van sollicitanten. Een eerste blik in de personalia heeft hem geleerd dat de sollicitanten een mêlee vormen van beroepen en achtergronden. Eigenlijk een doorsnede van hoe de reddingmaatschappij het graag ziet. In de praktijk vindt ieder op basis van zijn persoonlijkheid en specifieke kundigheden zijn of haar plaats binnen de bemanning. Toetreding betekent overigens dat er nog een proefjaar wordt ingegaan, waarin het nieuwe bemanningslid boven de sterkte meevaart.

Beukema is tevreden met de respons, maar had een grotere toeloop van vrouwen verwacht. Vrouwen werken voornamelijk in dagdiensten en juist in de oproepbaarheid overdag schuilt in de toekomst een mogelijke zwakte.

Onlangs werd een kennismakingsbijeenkomst in het boothuis belegd en konden de sollicitanten en de reddingmaatschappij aftasten of het zinvol is om letterlijk met elkaar in zee gaan. Binnenkort worden de resultaten van de contacten bekend.