Gemeente Putten

Jaarwisseling in Putten is rustig verlopen (20-01-2006)
Putten, 20 januari 2006

De jaarwisseling in Putten is rustig verlopen. Dit blijkt uit de evaluatie, die op 9 januari 2006 is gehouden. De gemeente, de politie en de brandweer zijn positief over het verloop van de jaarwisseling, over het gevoerde beleid en de medewerking van de inwoners van Putten en over de onderlinge samenwerking.

Er kan worden geconcludeerd dat het beleid voor vreugdevuren en carbidschieten gewerkt heeft. De investeringen die de gemeente en de politie vooraf hebben gedaan, hebben er voor gezorgd dat twee van de bekende locaties hun vreugdevuur in een weiland hebben gehouden. De overige drie locaties zagen om verschillende redenen van hun vuur af. Daarnaast is een aantal vuren dat al op eigen terrein plaatsvond, gereguleerd. In totaal zijn 23 ontheffingen verleend voor het stookverbod. Daarnaast zijn 26 meldingen voor carbidschieten binnengekomen die allen een positieve reactie gekregen hebben.

In de bebouwde kom heeft de politie verschillende kleine vuurtjes geblust met de door de brandweer beschikbaar gestelde blussers. Éénmaal was de brandweer nodig om een vuur te blussen dat te groot was.

Door de bijzondere opsporingsambtenaren (boas) is twee keer gebruik gemaakt van de tijdelijke extra bevoegdheid om bestuursdwang toe te passen:


· op de Van Oldenbarneveltstraat werd op de oprit van een woning een stapel van 65 pallets aangetroffen, kennelijk om in de brand gestoken te worden. Deze pallets werden op oudejaarsavond afgevoerd en zijn na de jaarwisseling weer aan de bewoner teruggegeven;


· op de Nijkerkerstraat werd een stapel hout geconstateerd, kennelijk bedoeld voor een vuur waarvoor geen ontheffing was verleend. De bewoner kreeg een preventieve dwangsom opgelegd van 2.500,00 voor het geval de stapel in de brand zou worden gestoken en/of het afval niet op de juiste wijze was afgevoerd.

Op de Krachtighuizerhei werd een groep aangetroffen die pallets aan het afladen was van een vrachtauto. Na enige drang werden de pallets weer opgeladen en vertrok men.

Er is 7 keer een milieuverbaal opgemaakt tegen mensen die zonder ontheffing aan het stoken waren.

Er zijn geen processen verbaal opgemaakt voor carbidschieten; wel is een paar keer gewaarschuwd.

Uiteindelijk heeft de gemeente slechts 9 ton afval hoeven op te ruimen en er is geen schade aan het wegdek ontstaan.

De feesten in de horeca zijn rustig verlopen. Het feest in de manege trok voor de organisatoren een teleurstellend aantal bezoekers; zon 250 jongeren vonden daar hun weg. Bij het Trefpunt en de Oude Deel was het druk. De overige kroegen hadden wat minder klandizie.

De horecagelegenheden hadden een ontheffing gekregen, waarbij na 03.00 uur niemand de kroeg meer in mocht en de kroeg om 06.00 uur gesloten moet zijn. Dit werkte goed, want tussen 03.00 en 05.00 uur was het opvallend rustig met meldingen.

Er zijn weinig meldingen van overlast door vuurwerk binnengekomen bij de politie en de gemeente. De politie heeft in de weken voor oud en nieuw ook aandacht besteed aan extra controle, waarbij ook het winkelgebied is meegenomen.

Wel zijn in de aanloop naar de jaarwisseling (vooral in het buitengebied) verkeersborden en straatnaamborden vernield met vermoedelijk illegaal vuurwerk. Verder werden een besturingskast van een pompput voor de drukriolering, diverse afvalbakken, twee abris en drie speeltoestellen vernield.