ANBO

Tom helpdesk: Telefonische Ondersteuning Oudere Migranten

Lokale lobbyisten gezocht en meld lokale koepel

19-01-2006

Het project meer woningen voor ouderen is op zoek naar lokale lobbyisten en roept ANBO-afdelingen op mee te werken aan een inventarisatie van lokale koepels.
Het project is ontwikkeld om het probleem van de lokale tekorten aan geschikte woningen voor ouderen aan te pakken. Door leden van de ouderenbonden te trainen tot lokale lobbyist, kunnen zij de belangen van de ouderen in hun gemeente beter behartigen. Het project is 1 januari 2006 gestart. We hebben eerst een projectgroep meer woningen voor ouderen samengesteld, die bestaat uit vrijwilligers en beroepskrachten van ANBO voor 50-plussers. Vervolgens vragen we nu alle afdelingen door te geven of er lokale samenwerkingsverbanden zijn in hun stad en regio. Dit doen we omdat belangenbehartiging lokaal vaak wordt overgelaten aan lokale koepels van samenwerkende ouderenbonden. Zo kunnen we direct leden aanschrijven die met wonen in hun afdeling bezig zijn.

Wat gaat er gebeuren?
In maart willen we alle lokale koepels aanschrijven. Tevens zullen we via de kaderbladen en via de website lobbyisten werven. In de periode april tot en met augustus zullen er ongeveer 10 regionale bijeenkomsten georganiseerd worden voor geïnteresseerden. Er wordt dan dieper op het project ingegaan en op de training. In het najaar zullen de trainingen daadwerkelijk van start gaan.

In onderstaande bijlage de functieomschrijving en profielschets lokale lobbyist m/v.
Voor meer informatie en of aanmelding kunt u mailen naar: meerwoningen@anbo.nl

Functieomschrijving en Profielschets Lokale Lobbyist M/V

Voor het project Meer woningen voor ouderen, dat door het ministerie van VROM en VWS en door de vrijwillige bijdrage van de leden van de ANBO is mogelijk gemaakt, zoeken we voor 2006 lokale lobbyisten. Hieronder vindt u een omschrijving van de functie en een profielschets van een lokale lobbyist. Herkent u zich in onderstaande profielschets en spreekt de functieomschrijving u aan meldt u dan snel aan!!

Functieomschrijving Lokale Lobbyist
Plaats in de organisatie: lid van de ANBO voor 50 plussers, PCOB of de Unie KBO
Aantal uren per week: ongeveer 2 uur voor een periode van ongeveer 6 maanden
Verantwoordelijkheden: vertegenwoordiging van de lokale ouderen Samenwerking: in werkgroepverband samenwerken met leden van de andere ouderenbonden en waar mogelijk en/of noodzakelijk met andere consumenten/patiëntenorganisaties en huurderverenigingen Opleiding: 2daagse cursus. Eerste dag: cursus volkshuisvesting, tweede dag cursus: onderhandelen en beïnvloeden. Eén terugkom dag voor alle opgeleide lokale lobbyisten.

Taken:
Onderhandelen over het aantal benodigde ouderenwoningen in de gemeente van de lobbyist (getallen worden door de landelijke projectgroep aangereikt),
Onderhandelen over aanbevelingen (aangereikt door de landelijke projectgroep)
Aansturen op concrete afspraken tussen gemeenten, woningcorporaties, commerciële aanbieders en eventueel zorgkantoren, Terugkoppeling naar de landelijke projectgroep door middel van een evaluatieformulier

Profielschets Lokale Lobbyist

Eigenschappen:
Belangstelling en betrokkenheid bij ouderen
Oog hebben voor problemen en behoeften van de doelgroep Initiatief durven nemen
Zich voor de genoemde periode willen committeren aan het project Kunnen luisteren en relativeren
Contacten kunnen leggen (wethouders, raadsleden, politieke partijen, woning- en zorgaanbieders
Doorzettingsvermogen
Overtuigingskracht

Kennisniveau:
Middelbaar werk- en denkniveau
Ervaring als wethouder, raadslid, lid van een politieke partij of als werknemer bij een woningcorporatie is een pré

Wat hebben bij te bieden:
training lokale lobby
informatiemap met daarin onder andere informatie over de lokale situatie
reiskosten naar de training worden vergoed
stimulering netwerkontwikkeling
0MTerugkomdag
0MSlotcongres