Spoedige herziening richtlijn internet medicatie noodzakelijk

Nederlandse ver. voor e-health

PERSBERICHT NEDERLANDSE VERENIGING VOOR E-HEALTH.

TITEL:

Spoedige herziening richtlijn online arts-patient contact voor medicatie via internet noodzakelijk!

Het Bestuur van de Nederlandse Vereniging voor E-Health (www.vereniging-ehealth.nl) stelt naar aanleiding van de aandacht die het programma Boemerang van de KRO op donderdag 19 januari 2006 geschonken heeft aan de verstrekking van medicatie via internet het volgende:


1. Er moet spoedig een herziening plaatsvinden van de bestaande Richtlijn van de beroepsgroep KNMG van 1 januari 2005 betreffende het online arts-patient contact. De Nederlandse Vereniging voor E-Health heeft recent een pre-advies aan de KNMG gegeven waarin met name gesteld wordt welke medicatie niet via internet voorgeschreven dient te worden in de vorm van een zwarte lijst. Het betreft anxiolytica, antipsychotica, psychoanaleptica/stimulantia, antidepressiva, cytostatica, anabole steroïden en haematopoetica. Daarbij wordt geadviseerd ten aanzien van patiëntdossier vorming zowel door voorschrijvend arts als uitvoerend apotheker met daarbij de verantwoordelijkheid van deze beide disciplines, inclusief die van de aanvragende patient. De volledige tekst van het pre-advies is te lezen op de internetsite van bovengenoemde vereniging.

2. De pers dient er spoedig van overtuigd te worden dat het opbouwend en positief stimuleren betreffende het verstrekken van medicatie via internet voor iedereen van groot belang is. Dus genuanceerde, veelzijdige en niet oppervlakkige informatie. Dit mede in verband met het feit dat een toenemend aantal patiënten, artsen en apothekers op verantwoorde en veilige wijze gebruik wil maken van deze efficiente, kosten- en tijdbesparende wijze van medicatievoorziening via een moderne vorm van communicatie via internet, die in de huidige wereld niet meer weg te denken is.
3. De overheid zal zich spoedig meer actief in deze materie moeten gaan opstellen, temeer daar de tijd rijp is voor het implementeren van internetcommunicatie in onze gezondheidszorg.

Voor toelichting zijn bereikbaar:

Prof. Dr. G. Hennemann, internist, www.mijnspecialist.nl ; tel. 06-54.91.20.45. Drs. H. Tjiook, internetapotheker www.efarma.nl ; tel. 06-54.69.86.19. Dr. R. Mol, huisarts, www.emaildokter.nl tel. 06-53.48.37.64. Mr. A.M. de Koning, tel. 06-22.96.86.47.
Internetsite Nederlandse Vereniging voor E-Health: www.vereniging-ehealth.nl