Gemeente Alphen aan den Rijn


Samenwerkingsovereenkomst belastingen ondertekend

Vanaf 18 januari 2006 hebben de gemeenten Ter Aar, Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn een gezamenlijke dienstverleningsovereenkomst vastgesteld, waarin staat hoe zij hun krachten gaan bundelen om kosten te besparen bij het heffen en innen van de gemeentelijke belastingen door schaalvoordelen. Ook de gemeente Rijnwoude zal per 1 januari 2007 aansluiten bij de samenwerking.

Voor de belastingplichtigen zullen er nagenoeg geen wijzigingen zijn, anders dan het bellen naar een nieuw centraal informatienummer en het sturen van correspondentie naar de afdeling Financiën van de gemeente Alphen aan den Rijn.

De dienstverleningsovereenkomst is tot stand gekomen na uitgebreid afstemmen en overleg over de verschillende manieren voor het heffen en innen van gemeentelijke belastingen. Aanleiding was dat voor alle gemeente geldt dat met de samenwerking schaalvoordelen en meer continuïteit behaald kunnen worden en op termijn meer kwaliteit geboden kan worden.

Het zwaartepunt in het tot stand komen van de samenwerking heeft vooral gelegen in het vinden van een samenwerking en uitvoering die efficiënt is, waarbij wel rekening is gehouden met het eigen belastinggebied en de tarieven van de betreffende gemeenten.

Afgelopen zomer heeft dit geleid tot een concept Dienstverleningsovereenkomst, waarna de implementatie heeft kunnen plaatsvinden. Op nagenoeg alle terreinen wordt nu op een zelfde manier de belasting berekend, geheven en geïnd.

Het vaststellen van de tarieven blijft een taak van de afzonderlijke gemeentebesturen. Ook blijven belastingplichtigen de belastingaanslag gewoon ontvangen van hun eigen gemeente. Waar geen gezamenlijke heffing en inning geldt, blijft de werkwijze gelden die de betreffende gemeente al eerder hanteerde. Vooralsnog is er de intentie ook op deze uitzonderingsgebieden de werkwijzen meer samen te brengen. Alle medewerkers van de gemeenten Ter Aar en Nieuwkoop, die zich bezighouden met belastingen hebben inmiddels een werkplek gekregen in Alphen aan den Rijn.