Palestinadebat Bedreigd Door Aanklacht Tegen Gretta Duisenberg

Stichting stop de bezetting

Persbericht

PALESTINADEBAT BEDREIGD DOOR AANKLACHT TEGEN GRETTA DUISENBERG

Met verontwaardiging hebben wij kennis genomen van het voornemen van het Openbaar Ministerie om de voorzitter van Stop de Bezetting Gretta Duisenberg te vervolgen voor haar uitspraken gedaan in het televisieprogramma 'Het Zwarte Schaap'.

In het programma dat op Zaterdag 12 November is uitgezonden gaf zij verslag hoe zij meerdere keren in restaurants in haar woonwijk Amsterdam-Zuid onbeschoft en bedreigend is benaderd door politieke tegenstanders van de Pro-Israëlische lobby. In een geval heeft dat geleid tot dreigtelefoontjes en bedreigingen alsmede een strafrechtelijke veroordeling van de dader. Het is in die context dat zij over deze mensen de volgende uitspraak heeft gedaan: 'ze annexeren niet alleen de Palestijnse gebieden, ze annexeren ook de Zuidse restaurants, zover gaat het'.

Het ochtendblad de Telegraaf verminkte reeds haar uitspraken op de voorpagina met de kop: 'Gretta Duisenberg: Joden annexeren Amsterdam'. (Telegraaf 10 November 2005) In het programma zelf is Duisenberg door journalist Hans Knoop zo onbeschoft en onheus behandeld dat zijn vrouw zich daarvoor heeft verontschuldigd.. Gretta Duisenberg heeft overweegt dan ook een strafrechtelijke aangifte tegen de Telegraaf en de heer Knoop in overweging houdt.

De aangifte tegen Gretta Duisenberg zien wij als een bewuste en georganiseerde hetze tegen haar persoon en haar politieke stellingnamen.

Met een strafrechtelijke vervolging zet het OM de werkelijkheid op de kop en maakt het slachtoffer tot dader.

Gretta Duisenberg is het bekendste symbool van de Nederlandse Palestina beweging en vraagt aandacht voor de politieke en economische onderdrukking van het Palestijnse volk. Haar vervolging bedreigt op ernstige wijze de mogelijkheid om de door zware taboes omgeven kwestie Palestina in Nederland op de politieke agenda te zetten..

In politiek Den Haag gaan geluiden op om de vrijheid van meningsuiting in te perken op grond van een nieuw artikel 'haat zaaien'. Het OM dreigt die beperking reeds naar eigen willekeur toe te passen op de belangrijkste pleitbezorger van de Palestina-zaak in Nederland.
Wij hebben de indruk dat deze vervolging politiek gekleurd is en tevens het debat over de Palestijnse zaak in Nederland forse schade doet.

Gretta Duisenberg zal op Vrijdag 20 januari om 16.00 uur op het Politiebureau Van Leijenberghlaan verhoord worden. Pro Palestina groepen hebben aangekondigd aldaar zichtbaar tegen te protesteren.

Stichting Stop de Bezetting

Informatie:
www.stopdebezetting.nl
Ab Gietelink, Tel. 020-6941082