Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 20 JANUARI 2006

Wijziging milieubeleidsplanning: vermindering planlast gemeenten

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft de Vlaamse Regering haar goedkeuring verleend aan een wijziging van de milieubeleidsplanning van de Vlaamse overheid en van de lokale besturen. Na advies van de Raad van State wordt dit nu overgemaakt aan het Vlaams Parlement.

De milieubeleidsplanningscyclus wordt afgestemd op de legislatuurperiode. Voortaan wordt een Vlaams milieubeleidsplan opgemaakt het jaar na het aantreden van een Vlaamse Regering. Op die manier kan het regeerakkoord doorvertaald worden in het milieubeleidsplan en kunnen de politieke prioriteiten duidelijk gelegd worden.

Om deze afstemming in de tijd tussen legislatuur en milieubeleidsplanningscyclus te bewerkstelligen wordt het huidige Vlaamse milieubeleidsplan, het MINA-plan 3, verlengd tot eind 2010. De volgende Vlaamse verkiezingen gaan immers door in 2009.

In de toekomst zal de Vlaamse Regering ook het ontwerp- milieubeleidsplan voorlopig vaststellen vooraleer het te onderwerpen aan een openbaar onderzoek. Dit verzekert dat het document waarover de maatschappelijke inspraak gebeurt, een politiek draagvlak heeft.

Jaarlijks wordt er via de opmaak van
milieujaarprogramma's gerapporteerd over de uitvoering van het milieubeleidsplan. Deze milieujaarprogramma's moeten samen met het ontwerp van begroting worden ingediend bij het Vlaams Parlement. De inhoudelijke samenhang met de begroting is echter in de loop van de jaren sterk verzwakt. Minister Peeters wil deze samenhang herstellen door het milieujaarprogramma een -herkenbaar - onderdeel van de begroting te maken en tegelijk de inhoudelijke samenhang tussen beiden te verzekeren. Daardoor herwinnen de milieujaarprogramma's hun structurerende rol voor het milieubeleid. Voor de provincies en gemeenten wordt
milieubeleidsplanning opnieuw een keuze, en niet langer een verplichting. Lokale overheden hoeven ook geen milieujaarprogramma meer op te stellen, maar kunnen dit wel doen indien zij dit wensen. Ook in dit geval geldt dat het milieujaarprogramma dan een onderdeel van de begroting wordt.

Voor het provinciale en gemeentelijke niveau wordt eenzelfde afstemming tussen milieubeleidsplanning en de legislatuurperiode doorgevoerd: milieubeleidsplannen van provincies en gemeenten worden opgesteld het jaar na de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen. Deze afstemming tussen provinciale en gemeentelijke legislatuur en provinciale respectievelijk gemeentelijke milieubeleids- planning kan voor de eerste keer worden doorgevoerd na de gemeente- en provincieraadsverkiezingen in 2006. Omdat heel wat gemeenten recent een milieubeleidsplan opstelden, is voor hen, en tevens voor de provincies, op dat ogenblik ook een vereenvoudigde procedure voorzien onder de vorm van een actualisering of bekrachtiging, desgewenst samen met een verlenging van de planperiode.

"De hierboven vermelde wijzigingen houden dan ook een vermindering van de planlast voor de lokale overheden in", besluit de minister nog.

persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02 552 66 00
e-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be