Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 20 JANUARI 2006

Subsidies voor polders en wateringen

Op voorstel van de Vlaamse minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, Kris PEETERS, heeft de Vlaamse Regering een aantal wijzigingen aan het subsidiebesluit polders en wateringen goedgekeurd.

Het subsidiebesluit polders en wateringen werd op 18 januari 2002 goedgekeurd. De Vlaamse Regering keurde vandaag een aantal aanpassingen aan dit besluit goed.

Het besluit van 2002 stimuleerde polders en wateringen om hun toekomstvisie op het integraal waterbeleid op papier te zetten en een actieprogramma met concrete projecten op te stellen. 28 polders en wateringen hebben ondertussen zo'n plan gemaakt en wachten op de goedkeuring van dit plan.

De polders en wateringen die een volledig waterhuishoudingsplan indienden, ontvangen in afwachting van de goedkeuring ervan een eerste uitbetaling van 60% van het beloofde subsidiebedrag voor de opmaak van dit plan. De uitbetaling van de resterende 40% gebeurt na goedkeuring van het plan door de minister.

Enkel projecten die opgenomen zijn in een goedgekeurd waterhuishoudingsplan komen nog voor subsidiëring in aanmerking. Door de aanpassing van het besluit kunnen in de toekomst ook acties die in een deelbekken- of bekkenbeheerplan zijn opgenomen en die door een polder of een watering moeten worden uitgevoerd, worden betoelaagd.

Tenslotte kunnen voortaan ook ingrepen die nodig zijn om de risico's op overstromingen terug te dringen gesubsidieerd worden, als deze overstromingen de veiligheid in het gedrang brengen. Hier wordt bijvoorbeeld concreet gedacht aan het plaatsen van dijkjes om woningen die frequent met wateroverlast kampen te beschermen.

persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02 552 66 00
e-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be