VLM en DLG sluiten samenwerkingsbijeenkomst

Ministerie lnv

http://www.minlnv.nl

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Vlaamse Landmaatschappij en Dienst Landelijk Gebied.

Datum: 20 januari 2006

VLM en DLG sluiten samenwerkingsovereenkomst
Vlaanderen en Nederland gaan samenwerken rond open ruimte

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM/Vlaanderen) en de Dienst Landelijk Gebied (DLG/Nederland) hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. In die overeenkomst die over drie jaar loopt, spreken de beide organisaties af dat ze kennis en ervaring gaan uitwisselen rond de inrichting en het beheer van de open ruimte aan beide kanten van de grens. VLM en DLG wensen in de toekomst ook nauwer te gaan samenwerken rond Europese projecten. Aan Vlaamse kant werd de samenwerkingsovereenkomst getekend door de administrateur-generaal van de VLM, ir. Roland de Paepe, voor DLG zette directeur Henk Mulder zijn handtekening onder het samenwerkingsakkoord. Met deze ondertekening wordt meteen ook de start gegeven aan een concreet actieprogramma.

VLM en DLG zijn vergelijkbare organisaties. Beiden richten zij het buitengebied in naar de wensen van de samenleving. Hierdoor ontmoeten zij elkaar al regelmatig aan weerszijden van de landsgrens.

De structurele samenwerking tussen beide organisaties wordt zowel centraal als regionaal/provinciaal uitgebouwd. Zij wordt concreet gemaakt door een jaarlijks uit te werken actieprogramma. Het gaat onder andere om afstemming bij grensoverschrijdende projecten, het uitwisselen van ervaring, krachtenbundeling bij internationale projecten, het samen organiseren van evenementen en personeelsuitwisselingen.

In 2006 werken de twee organisaties bijvoorbeeld aan kennisuitwisseling over het Europese Plattelandsprogramma POP/PDPO, kennis en ervaringsuitwisseling over grondzaken, de ontwikkeling van instrumenten voor bijvoorbeeld land- en natuurinrichting of het uitwisselen van kennis en ervaring met Geografische Informatiesystemen.

Om de samenwerking zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, worden jaarlijks de resultaten van het actieprogramma geëvalueerd tijdens een overleg tussen de directeuren van beide organisaties.




Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit