Vlaamse overheid

Vlaamse Regering in kort bestek - 20 januari 2006

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

De Vlaamse Regering kent bijna 1,39 miljoen euro strategische steun toe aan NV Konstruktiewerkhuizen Stas in Waregem. Het bedrijf maakt aanhangwagens, opleggers en carrosserieën in aluminium.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed tot vaststelling van de bij decreet te bekrachtigen decretale specifieke eindtermen 'topsport' - algemeen en technisch secundair onderwijs. Ze doet hetzelfde met het voorontwerp van decreet tot bekrachtiging van decretale specifieke eindtermen 'topsport' - algemeen en technisch secundair onderwijs. Zowel het besluit als het voorontwerp van decreet worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt, na advies van de Raad van State, definitief het besluit over de personeelsformatie in het buitengewoon onderwijs. Het Geïntegreerd onderwijs (GON) is een samenwerking tussen het gewoon en het buitengewoon onderwijs. Als een leerling met een handicap naar het gewoon onderwijs gaat, kan in een aantal gevallen bijkomende GON-ondersteuning voorzien worden vanuit een school voor buitengewoon onderwijs. In een aantal scholen is de GON-populatie ondertussen groter dan de populatie in de school zelf. In een aantal scholen is de schoolpopulatie zodanig gedaald dat een lesopdracht voor de directie dreigt. Dit terwijl de betrokken directie meer en meer werk heeft met de organisatie van GON en de ondersteuning en de begeleiding van GON- begeleiders. Er wordt een regeling uitgewerkt waarbij voor de berekening van de lesopdracht van de directie van een school voor buitengewoon basisonderwijs de GON- leerlingen die zijn of haar school begeleidt bij de leerlingen van de school zelf geteld worden. Zo wordt vermeden dat een school voor buitengewoon onderwijs die veel inspanningen doet voor de integratie van gehandicapte leerlingen in het gewoon onderwijs gepenaliseerd wordt door een lesopdracht voor de directie.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een wijzigingsbesluit goed over de personeelsformatie in het gewoon en het buitengewoon basisonderwijs. Met dit besluit wordt een nieuwe categorie aanvullende lestijden gefinancierd voor elke Nederlandstalige school in de rand- en taalgrensgemeenten die aan de voorwaarden voldoet. Het indienen van en de goedkeuring van een aanwendingsplan is niet langer een voorwaarde om de lestijden toegekend te krijgen. Dit betekent een belangrijke vermindering van de planlast voor de betrokken scholen. De toegekende lestijden hebben tot doel de integratie van de anderstalige leerlingen te bevorderen.


* * *

De Nederlandstalige scholen in de zes randgemeenten rond Brussel en de taalgrensgemeenten krijgen sinds een aantal jaren een extra ondersteuning voor de begeleiding van de vele anderstalige leerlingen die er school lopen. Van het schooljaar 1997-1998 tot en met het schooljaar 2004-2005 liep er een tijdelijk project waarbij er extra lestijden werden toegekend aan deze scholen en dit om de integratie van de anderstalige leerlingen te bevorderen. Nu beslist de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties, opnieuw principieel tot het toekennen van extra lestijden in 13 bijkomende gemeenten in de brede rand rond Brussel voor de integratie van anderstalige leerlingen. Het betreft de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Grimbergen, Hoeilaart, Machelen, Meise, Merchtem, Overijse, Sint-Pieters-Leeuw, Tervuren, Vilvoorde en Zaventem. De doelgroep bestaat uit 100 scholen. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties keurt de Vlaamse Regering opnieuw het wijzigingsbesluit principieel goed over de mededeling van de vaste benoeming aan het departement Onderwijs. De huidige regelgeving voorziet dat een inrichtende macht elke financierbare of subsidieerbare vaste benoeming in het onderwijs aangetekend aan het departement Onderwijs moet meedelen met een formulier PERS 13 of 14. In de praktijk gebeurt dit niet altijd binnen de wettelijk voorziene periode. Dit kan verregaande gevolgen hebben voor het betrokken personeelslid, omdat de vaste benoeming dan niet wordt erkend door de overheid en ook niet wordt gefinancierd of gesubsidieerd. Daarnaast worden de formulieren niet steeds volledig of correct ingevuld waardoor de formulieren moeten worden teruggestuurd. Met de ontwikkeling van de elektronische communicatie tussen de school en het departement Onderwijs via Edison, kunnen steeds meer papieren documenten worden afgeschaft of kunnen ze worden vervangen door een elektronische mededeling. Om de planlast verder te verminderen wil de Vlaamse Regering met het wijzigingsbesluit de papierstroom tussen de scholen en inrichtende machten enerzijds en de overheid anderzijds verder afbouwen. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel een uitvoeringsbesluit bij het Decreet over Inspectie, Dienst voor Onderwijsontwikkeling en Pedagogische Begeleidingsdienst. De wijzigingen betreffen onder meer een conversie van bedragen in euro en een toevoeging van een paragraaf. Deze behelst een nieuwe regeling met betrekking tot het faciliteren van ICT- voorzieningen voor de onderwijsinspectie. Zo wordt er een forfaitaire ICT-vergoeding per inspecteur ingevoerd. Met deze vergoeding voorziet de inspecteur in al zijn behoeftes inzake ICT. Minimale productvereisten worden door de inspectieraad opgelegd en na elke periode van vier jaar gebeurt een afrekening op basis van ingebrachte facturen. Niet aangewende middelen worden op basis van de afrekening teruggevorderd. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel een uitvoeringsbesluit bij het Decreet over Inspectie, Dienst voor Onderwijsontwikkeling en Pedagogische Begeleidingsdienst. Rekening houdend met de reële situatie enerzijds en de reorganisatie binnen Beter Bestuurlijk Beleid anderzijds, is het aangewezen het aantal verloven wegens opdracht of wegens ontstentenis van betrekking te verminderen van twaalf naar tien. Hiermee wordt de bestaande situatie geregulariseerd. Dit besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat het aantal dagen van omstandigheidsverlof voor personeelsleden uit het onderwijs naar aanleiding van de geboorte van een kind van vier naar tien dagen verhoogt. Het besluit legt ook vast hoe die tien dagen moeten worden opgenomen. Met dit besluit wordt uitvoering gegeven aan het punt 3.2 van de CAO VII met betrekking tot het vaderschapsverlof.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

Eind oktober vorig jaar werd het ontwerpdecreet met bepalingen tot begeleiding van de begroting 2006 goedgekeurd. Het artikel 25 van het voorontwerp van programmadecreet met betrekking tot het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) werd geschrapt in de versie die toen voor definitieve goedkeuring aan de Vlaamse Regering werd voorgelegd omdat er nog geen advies van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) ter beschikking was. Nu is dit advies er wel. De bepalingen van het artikel 25 worden overgenomen in een ontwerpdecreet dat nu door de Vlaamse Regering wordt goedgekeurd. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het erkennings- en subsidiebesluit van enerzijds verenigingen en welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg en anderzijds opleidingscentra voor polyvalente verzorgenden. De aanpassingen vormen een eerste fase van een traject dat moet leiden tot een geïntegreerd woon- en zorgdecreet. Het is de bedoeling om met deze aanpassingen snel antwoorden te bieden aan de problemen die door de sector en ook door de administratie bij de uitvoering van de regelgeving thuiszorg werden vastgesteld. De wijzigingen betreffen hoofdzakelijk verduidelijkingen en hebben als doel de regelgeving transparanter en klantvriendelijker te maken. Een aantal praktische aanpassingen wordt doorgevoerd en overbodige bepalingen geschrapt. Met een aantal andere wijzigingen wordt een administratieve lastenverlaging nagestreefd. De wijzigingsbesluiten worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

Christian De Witte en Kurt Debruyne worden geaccrediteerd als Inspecteurs van Financiën bij de Vlaamse Regering. De Vlaamse Regering keurt ook de toewijzing van de beleidsdomeinen aan de inspecteurs goed en past de vervangingsregeling aan.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk'.


* * *

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Hoogspanningslijn aftakking Lokeren - 150 kV'. Wegens de groei van het elektriciteitsverbruik moet het voedingsgebied Lokeren-Zele overschakelen van het 70 kV-net naar het 150 kV-net. Dit kan door een aftakking van de 150kV-lijn Mercator-Rodenhuize ter hoogte van Eksaarde-Daknam. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'hoogspanningsstation Kinrooi-Maaseik 'Van Eyck'' van de gemeenten Kinrooi en Maaseik. Op de grens tussen beide gemeenten ligt het knooppunt van de bestaande 380kV hoogspanningslijnen Gramme-Maasbracht en Maasbracht-Meerhout. Op dit knooppunt voorziet Elia nv een nieuw hoogspanningsstation. De bouw van dit station maakt het mogelijk de transportcapaciteit van elektriciteit op de bestaande lijnen te verhogen zonder dat er nieuwe 380kV lijnen moeten worden aangelegd. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'hoogspanningsstation Meerhout' in de gemeente Meerhout. Op het grondgebied van de gemeente is langs de bestaande hoogspanningslijn Massenhoven-Kinrooi en langs het Albertkanaal een hoogspanningsstation gesitueerd. Elia nv voorziet de uitbreiding van dit station met het oog op de geplande capaciteitsverhoging op deze lijn. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing keurt de Vlaamse Regering principieel een besluit goed tot gedeeltelijke operationalisering van het beleidsdomein ruimtelijke ordening, woonbeleid en onroerend erfgoed en houdende aanpassing van de regelgeving inzake ruimtelijke ordening en onroerend erfgoed. Het behandelt alle aanpassingen voortvloeiend uit de nieuwe organisatiestructuur. Het gaat hoofdzakelijk over louter formele aanpassingen die rechtstreeks te maken hebben met de nieuwe taakstelling van het departement en de agentschappen RO-Vlaanderen, Inspectie RWO en VIOE, maar ook om de aanpassing van de benaming van entiteiten uit andere beleidsdomeinen. Dit laatste geldt in het bijzonder bij besluiten die de advisering van ruimtelijke plannen of vergunningen of de samenstelling van beleidsoverschrijdende commissies betreffen. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed dat de regels vastlegt voor de toepassing van de watertoets, dat de adviesinstantie aanwijst en de regels vastlegt voor de adviesprocedure bij de watertoets, zoals bedoeld in het Decreet Integraal Waterbeleid. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

De Vlaamse Regering keurt een voorontwerp van wijzigingsdecreet en een gewijzigd uitvoeringsbesluit principieel goed betreffende het sociaal-cultureel volwassenenwerk. De wijzigingen beogen enerzijds een administratieve vereenvoudiging en vermindering van de planlast en anderzijds een aanpassing om een aantal decreetbepalingen te verduidelijken (het scherper stellen van de rol en opdracht van de administratie in de evaluatie van de werking van de gesubsidieerde organisaties). Beide worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het decreet over de omvorming van de Vlaamse openbare instelling Commissariaat Generaal voor de bevordering van de Lichamelijke Ontwikkeling, de Sport en de Openluchtrecreatie tot het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid BLOSO. De aanwerving van een topsportmanager heeft tot gevolg dat de beleidsondersteunende en coördinerende taken in verband met topsport niet langer door het agentschap zullen worden uitgevoerd. Het zal wel nog instaan voor de uitvoering van het topsportbeleid. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

Naar aanleiding van een schorsing door de Raad van State keurt de Vlaamse Regering een wijziging goed van volgende subsidiebesluiten: van kustenorganisaties, organisaties voor kunsteducatie, voor sociaal-artistieke werking, periodieke publicaties en steunpunten in de periodes 1 januari 2006 tot en met 31 december 2009 en 1 januari 2006 tot en met 31 december 2007; en van instellingen van de Vlaamse Gemeenschap in de periode van 1 januari 2006 tot en met 31 december 2010.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering keurt principieel twee voorontwerpen van decreet goed die instemmen met de Overeenkomst inzake politieke dialoog en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en respectievelijk de Andesgemeenschap en haar lidstaten (Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela) en de republieken Costa Rica, El Salvador, Honduras, Nicaragua en Panama. De overeenkomsten richten zich uitsluitend op een politieke dialoog en op samenwerking, ze bevatten geen handelsluik. Beide voorontwerpen van instemmingsdecreet worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing beslist de Vlaamse Regering de algemene leidraad voor de oprichting en uitbouw van de cellen voor wetskwaliteit binnen de beleidsdomeinen principieel goed te keuren. Een cel 'wetskwaliteit' is een entiteit binnen elk beleidsdomein die zich bezig houdt met de organisatie van het regelgevende proces én met het schrijven van de regelgeving. De Vlaamse Regering gelast haar ministers voor eind september van dit jaar te bepalen op welke wijze zij de oprichting en uitbouw van deze cellen voor wetskwaliteit binnen hun beleidsdomeinen willen vormgeven. Ze gelast de bevoegde minister voor het einde van dit jaar een nota met concrete implementatie- voorstellen voor te leggen.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

Joseph Vandierendonck, kapitein ter lange omvaart, wordt benoemd tot havenkapitein bij de Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen.


* * *

Na advies van de SERV, de MiNa-raad en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een ontwerpdecreet goed dat het decreet algemene bepalingen in verband met milieubeleid (DABM) van 5 april 1995 en het aanvullingsdecreet van 30 april 2004 wijzigt. Het opstellen van het gewestelijke milieubeleidsplan wordt verschoven naar het jaar volgend op het aantreden van de Vlaamse Regering. Een éénmalige verlenging van het huidige milieubeleidsplan wordt voorzien om de afstemming tussen legislatuur en milieubeleidsplanningscyclus te bereiken. Ook voor het lokale niveau (provinciaal, gemeentelijk) wordt eenzelfde afstemming tussen milieubeleidsplanning en legislatuurperiode doorgevoerd. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt het subsidiebesluit Polders en Wateringen. Het besluit voorziet dat polders en wateringen een gewestbijdrage kunnen aanvragen als ze een waterhuishoudingsplan opstellen. Het plan beschrijft de afvoer van hemelwater, de waterlopen en grachten in het gebied en het irrigatiebeheer, en reikt concrete oplossingsvoorstellen aan. Om het besluit echter correct te kunnen uitvoeren, zijn een aantal wijzigingen nodig aan de tijdsbepalingen in het besluit.


* * *

De integrale regelgeving van toepassing op ingedeelde inrichtingen is gebundeld in de titels I en II van het VLAREM. Titel I regelt de meldings- en vergunnings- procedure. Titel II bevat de algemene en sectorale milieuvoorwaarden die van toepassing zijn op deze ingedeelde inrichtingen. Deze VLAREM-regelgeving moet vrij frequent worden bijgewerkt enerzijds als gevolg van nieuwe of gewijzigde EG-regelgeving, anderzijds als gevolg van de evolutie van de stand van techniek en kennis van de risico's die maakt dat de technische normering moet worden geactualiseerd. Met het oog op duidelijkheid en doorzichtigheid en om het aantal besluiten tot wijziging van VLAREM zo beperkt mogelijk te houden, wordt geopteerd maximaal te werken met het systeem van 'verzamelbesluiten'. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de SERV en de MiNa-raad, een eerste verzamelbesluit principieel goed. Het gaat om wijzigingen en aanpassingen die noodzakelijk zijn om vastgestelde errata te corrigeren en de omzetting van Europese regelgeving te vervolledigen. Het verzamelbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering keurt, na advies van de MiNa-raad, de SERV en de VREG, opnieuw principieel het wijzigingsbesluit goed bij het besluit van 29 maart 2002 over de openbaredienstverplichtingen ter bevordering van rationeel energiegebruik. De wijzigingen betreffen onder meer de energiebonactie. Om ervoor te zorgen dat de bedeelde spaarlampen in de tweede fase maximaal nuttig worden gebruikt, moet er volledige keuzevrijheid worden geboden inzake het type spaarlamp. De netbeheerder zal in mei 2006 aan ieder Vlaams gezin één of meerdere kortingbonnen met een waarde van 5 euro uitdelen voor de aankoop van een spaarlamp. De kortingbon kan voor het einde van 2006 ingeruild worden bij winkels die spaarlampen verkopen. Een andere wijziging betreft de verplichting van de netbeheerder om een
energieboekhoudsysteem aan te bieden aan onderwijsinstellingen, welzijns- en gezondheids- voorzieningen. In dat systeem moeten zowel elektriciteits-, gas-, water als stookolieverbruik worden opgevolgd. In deze instellingen is er een groot energie- besparingspotentieel aanwezig. Dikwijls is er echter onvoldoende (technische) kennis om het aanwezige potentieel te benutten en zijn deze instellingen onvoldoende vertrouwd met het beheer en de interpretatie van energiegegevens. Een inzicht in het energieverbruik en de daarmee gepaard gaande kosten, zal dikwijls leiden tot eenvoudige ingrepen die slechts beperkte investeringen vereisen. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.