Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Metaalunie: "Belastingverlaging levert meer op dan het kost" 20-1-2006

De Koninklijke Metaalunie wil dat Zalm met de meevaller de belastingdruk verlaagt. Investeren in de aantrekkende economie levert veel meer op dan het financieringstekort terugdringen. Behoud de verliescompensatie en voer versneld de mkb-winstvrijstelling in. Een speciaal borgstellingkrediet voor kleine maakbedrijven jaagt winstgevende innovaties aan.

De economie trekt aan en de meevallers stromen binnen bij Zalm. De Koninklijke Metaalunie adviseert een verstandige belegging. Investeren in een structurele verlaging van de belastingdruk rendeert beter dan het financieringstekort verlagen.

De Metaalunie verzet zich tegen een budgetneutrale verlaging van de vennootschapsbelasting. Optisch staat er een mooi tarief in de etalage, maar bedrijfsleven noch overheid schiet er iets mee op. Bovendien gaan de zwakste schouders de zwaarste lasten dragen. Fundamenteel oneerlijk is het beperken van de verliescompensatie. De overheid kan in goede tijden volop meeprofiteren. Dan moet daar tegenover staan dat zij bedrijven niet belemmert uit een dal te komen. Nu er financiële ruimte is, moet de verliescompensatie oneindig blijven.

Verder heeft een hele groep ondernemers nog niet geprofiteerd van de belastingherziening. Wijn verlaagde de vennootschapsbelasting, maar laat de 400.000 IB-bedrijven wachten op hun deel van de taart. De Metaalunie wil dat voor deze groep de mkb-winstvrijstelling versneld wordt ingevoerd, liefst met terugwerkende kracht per 1 januari 2006.

Tot slot wil de Metaalunie een speciaal borgstellingkrediet tot 125.000 euro voor innovatieve kleinere bedrijven. Het budget voor de BBMKB is weliswaar verhoogd, maar nog steeds krijgen de creatieve ondernemers in het midden- en kleinbedrijf de financiering voor nieuwe ontwikkelingen maar moeilijk rond. Door gebrek aan geld lopen zij al vast op de tekentafel of in de eerste r&d-fase. Als de overheid deze innovaties kan stimuleren, ziet zij dat terug in de schatkist.

Reageren: wisse@metaalunie.nl