Nederlandse Politiebond


Overleg Politie Zorgpolis 18 januari 2006

Gepubliceerd: vrijdag 20 januari 2006.

Op 18 januari heeft het eerste overleg plaatsgevonden tussen de commissie PZP en CZ. Hieronder een overzicht van de besproken onderwerpen.

Callcenter
Op dit moment houden zich op het callcenter van CZ 25 mensen uitsluitend bezig met de afhandeling van vragen over de PZP. Bij KPN zijn extra lijnen aangevraagd; er bellen zoveel collega's het callcenter dat de lijnen voortdurend overbelast zijn. Er is nu ook een e-mailservice geopend.

Gepensioneerden
Zoals het er nu voorstaat zal het ABP voortaan de premie voor de PZP gaan inhouden op het pensioen. Dit zal dan straks gelijk lopen met de toeslag (DTZ) die de gepensio- neerden ontvangen. Getracht wordt de inhouding vanaf februari te laten plaatsvinden; de eerste keer zal dan ook alsnog de premie van januari worden ingehouden.

Inhouding premie op pensioen of salaris Het kan voorkomen dat bij de inhouding op het salaris of pensioen problemen ontstaan bij deeltijders en gepensioneerden met een klein pensioen. Is er sprake van meeverze- kerde gezinsleden, dan kan het salaris of klein pensioen ontoereikend zijn voor de in- houding van de premie. Dit wordt opgelost door bijvoorbeeld de premie van de gezins- leden te laten betalen via automatische machtiging of acceptgiro.

Negatieve afwijkingen CZ-polis ten opzichte van de GVP-vergoedingen Er is vastgesteld dat de aangeboden Politie Zorgpolis op een aantal onderdelen in nega- tieve zin afwijkt van het GVP-vergoedingenpakket. Een voorbeeld: de verstrekkingen op het gebied van tandheelkunde. Deze negatieve effecten worden nu in beeld gebracht voor overleg met de commissie. Hierbij dient wel in ogenschouw genomen te worden dat bij de GVP vaak een eigen bijdrage verschuldigd was, terwijl de PZP bijvoorbeeld de kosten van huisarts en tandarts voor 100 procent vergoedt.

Buitenreglementaire vergoedingen Er zijn in het verleden door de GVP vergoedingen verstrekt die niet in het reglement voorkwamen. Vaak was dat voor een bepaalde termijn. Een voorbeeld is de vergoeding van medicijnen voor ADHD. De betreffende collega's hebben toentertijd een brief ont- vangen van de GVP. Zij kunnen deze kosten in 2006 blijven declareren als ze deze brief kunnen overleggen. Dit jaar zal de commissie met CZ bespreken hoe in de toekomst met deze kosten moet worden omgegaan. De buitenreglementaire vergoedingen werden door de GVP verstrekt vanuit een speciaal fonds.

Vrijwillige politie
Het staat nu vast dat deze collega's ook kunnen aansluiten bij de PZP.

Europol
Ook de collega's werkzaam bij Europol kunnen zich verzekeren bij de PZP.

Recherche Samenwerkings Team (RST) De collega's die op de Antillen werken, kunnen zich desgewenst verzekeren bij de PZP. Gezinsleden kunnen eventueel de zorgpolis van CZ nemen op basis van dezelfde condi- ties als de PZP. Op dit moment vindt overleg plaats tussen de RST-leiding en CZ.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 20 01 2006 NPB