Provincie Zuid-Holland


Gebiedscoördinatie

Gebiedscoördinatie
De provincie is actief op vele beleidsterreinen: verkeer en vervoer, zorg, groen, ruimtelijke ordening, enzovoorts. Vanuit al deze invalshoeken zijn er plannen voor gebieden. Om knelpunten in de uitvoering van de plannen te voorkomen, bundelt de provincie waar mogelijk die plannen in zogenaamde gebiedsprogrammas. Deze alles omvattende (integrale) aanpak bevordert de uitvoering van het beleid, maar ook de provinciale herkenbaarheid in de regios. Om die beleidsuitvoering nog meer te bespoedigen, streeft het college van Gedeputeerde Staten draagvlak bij partners na en wil het sneller signalen uit de gebieden oppakken. Deze manier van werken noemt de provincie 'gebiedsgericht werken'.

In een gebiedsprogramma geeft het college van Gedeputeerde Staten aan bij welke projecten in een gebied de provincie betrokken is. Er zijn vier programmas: Zuid-Holland West, Zuid-Holland Oost, Rijnmond, en Zuid-Holland Zuid. Een aantal projecten betreft slechts één beleidsterrein. Bij de overige zijn meerdere sectoren betrokken. Deze lenen zich dus uitstekend voor gebiedsgericht werken.

Het college heeft per gebied ongeveer zes van dit type projecten als speerpunt gekozen. Deze hebben de hoogste prioriteit in de collegeperiode 2003 2007. Per speerpunt is aangegeven wat bereikt moet worden, hoe en wanneer. Het college wil duidelijke resultaten.

Elk gebiedsprogramma heeft een eigen gebiedsgedeputeerde die bestuurlijk als eerste verantwoordelijk is en daarop aanspreekbaar is. Deze krijgt bij de uitvoering ondersteuning van deskundigen op diverse terreinen. Het bureau Gebiedscoordinatie zorgt voor de dagelijkse ondersteuning.