Vrije Universiteit Amsterdam

Symposium Werkgroep 18e Eeuw en Het Bilderdijk-Museum

Ballingschap in de achttiende eeuw

In 2006 is het tweehonderd jaar geleden dat de dichter Willem Bilderdijk (1756-1831) na een ballingschap van ruim tien jaar, terugkeerde naar Nederland. Om dit te herdenken, organiseren de Werkgroep 18e Eeuw en het Bilderdijk Museum van de Vrije Universiteit op vrijdag 27 en zaterdag 28 januari een tweedaags symposium over ballingschap in de achttiende eeuw.

Ballingschap was in de achttiende eeuw een haast alledaags verschijnsel. Hugenoten, ketters, criminelen of revolutionairen: hele groepen werden in die tijd over de grens gejaagd. Individuele, min of meer beroemde ballingen waren er natuurlijk ook. Napoleon bijvoorbeeld, maar ook de Nederlandse dichter Willem Bilderdijk, die in 1795 ons land moest verlaten omdat hij, als advocaat en patriot, na de inval van de Fransen weigerde de verworvenheden van de Franse Revolutie te erkennen.

Op het tweedaagse symposium komen diverse onderwerpen rond het thema 'ballingschap' aan bod. De eerste dag staat in het teken van ballingschap in zijn algemeenheid. Welke vormen van van uitsluiting deden zich in het achttiende-eeuwse Nederland voor? De tweede dag staan bijzondere gevallen van ballingschap in 'het tijdperk Bilderdijk' centraal. Wat waren de lotgevallen van bekende en minder bekende ballingen als Hendrik Onderdewijngaart Canzius en Betje Wolff en Aagje Deken? Uiteraard komen ook de buitenlandse jaren van Willem Bilderdijk zelf aan bod.



Vrije Universiteit Amsterdam