Gemeente Eindhoven

witruimte
102 waterprojecten

Convenant Waterplan Eindhoven ondertekend en projectenboek vastgesteld

Op 19 januari 2006 is het Convenant Waterplan Eindhoven ondertekend door de vier waterpartners: Gemeente Eindhoven, Waterschap De Dommel, provincie Noord Brabant en Brabant Water. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de realisatie van het Waterplan Eindhoven. In een projectenboek zijn alle projecten van de partners weergegeven die een bijdrage leveren aan dit plan. Het gaat in totaal om 102 projecten.

Een helder waternetwerk
Alle projecten uit het projectenboek dragen bij aan het streefbeeld voor water in Eindhoven: âeen helder waternetwerkâ. Ze dragen dus bij aan een verbetering van de waterkwaliteit, beheersbaarheid van het grondwater, differentiatie en beheer naar functie van het water en/of de waterstructuur. De start van de projecten heeft niet gewacht op de formele vaststelling van het projectenboek. Een groot aantal projecten zit al in de ontwikkelings- (33%) of realisatie- (25%) fase. Bijzonder is dat de projecten van alle waterpartners zijn opgenomen. Aan de projecten wordt gewerkt in een wisselende samenstelling. Per project is de 'hoofdverantwoordelijke' aangewezen als projecttrekker.

Voorbeelden
Een aantal projecten zal achter de schermen plaatsvinden, zoals het afspraken maken over de functie en het beheer en onderhoud van oppervlaktewater in de stad. Andere projecten hebben direct invloed op het leven van inwoners of zijn veel zichtbaarder. Voorbeelden daarvan zijn:


- de instandhouding van grondwaterwinningen op Vredeoord en de Aalsterweg.

- het herstellen van waterstructuren zoals de Nieuwe Gender
- het verbeteren van de kwaliteit en inrichting van vijvers en ander oppervlaktewater. Een voorbeeld hiervan is de St. Bonifaciusvijver. Deze vijver wordt uitgebaggerd, opnieuw ingericht, aangesloten op een nieuwe waterstructuur en het onderhoud wordt goed geregeld.

Grondwaterwinning Aalsterweg
Tijdens het bestuurlijk overleg van 19 januari zijn afspraken gemaakt voor de instandhouding van de middeldiepe winning ten behoeve van drinkwater aan de Aalsterweg. Vanwege een dreigende bodemverontreiniging ter hoogte van het middeldiepe grondwater wilde Brabant Water deze winning op termijn veranderen in een diepere (schonere) grondwaterwinning. Daardoor zou het grondwater in de omgeving mogelijk gaan stijgen. Omdat die stijging niet wenselijk is zet Brabant Water de middeldiepe winning voort en wordt ondertussen de kwaliteit van het grondwater via een meetnet in de gaten gehouden. Verder kijken de waterpartners of de verontreiniging weggenomen of beheerst kan worden en naar de mogelijkheden van vervanging of verplaatsing van een aantal winputten.
Het gehele project wordt door de vier partijen gezamenlijk uitgevoerd en betaald; een goed voorbeeld van de samenwerking in het kader van het waterplan.

Convenant
Met de ondertekening van het bestuursconvenant committeren de vier waterpartners zich aan de realisatie van het Waterplan, inclusief de Watervisie, het projectenboek en de waterstructuurkaart. Ook zijn hiermee de taken en bevoegdheden vastgesteld, voorzover dit wettelijk niet (voldoende) is geregeld.
contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00