Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 20 januari 2006

Overeenkomst instandhouding grondwaterwinning Vredeoord

Geen extra grondwateroverlast in Eindhoven

Door de instandhouding van de grondwaterwinning op Vredeoord wordt extra grondwateroverlast in Eindhoven voorkomen. Philips heeft het grondwater niet meer nodig als proces- en koelwater, maar de winning wordt in stand gehouden om te voorkomen dat het grondwaterpeil in een deel van Eindhoven verder stijgt.

Op 19 januari 2006 sloten vertegenwoordigers van Philips, gemeente Eindhoven, provincie Noord-Brabant, Waterschap De Dommel en Brabant Water de overeenkomst, die loopt (met terugwerkende kracht van 2003) tot en met eind 2006. Tevens zijn afspraken gemaakt voor de voorbereiding van een vervolgovereenkomst en onderzoek naar de inzet van het opgepompte water op lange termijn.

De grondwaterwinning op Vredeoord bestaat sinds begin jaren â60 en onttrok tot begin jaren â90 bijna 4 miljoen m' per jaar. Op dit moment wordt nog ongeveer 2 miljoen m' per jaar onttrokken. Enige jaren geleden meldde Philips dat zij dit water niet meer nodig hebben voor hun bedrijfsvoering. De gemeente Eindhoven heeft onderzocht welke gevolgen stopzetting van de winning zou hebben voor de grondwaterstand.

Berekeningen gaven aan dat met name in Woensel de grondwaterstand mogelijk met meer dan één meter zou kunnen stijgen. In een klein deel mogelijk zelfs met meer dan 2 meter. Omdat veel wijken in Eindhoven al te maken hebben met natte kelders en kruipruimten door te hoge grondwaterstanden werd gevreesd voor een toename van de grondwateroverlast. De gemeente Eindhoven, provincie Noord-Brabant, Waterschap De Dommel en Brabant Water zijn daarom onderhandelingen gestart met Philips om de grondwaterwinning in stand te houden.

Toekomst
Resultaat van de onderhandelingen is dat Philips tot en met 2006 de grondwaterwinning in stand houdt. De extra kosten die Philips maakt om de huidige hoeveelheid grondwater op te pompen wordt gesubsidieerd door gemeente, provincie en waterschap. Brabant Water levert de deskundigheid om de winning uit te voeren.

De komende tijd wordt onderzoek gedaan naar de hoeveelheid water die opgepompt moet blijven worden en de kwaliteit daarvan. Ook wordt de komende jaren onderzocht op welke manier het water nuttig gebruikt kan worden tegen acceptabele kosten. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de mogelijkheden om het water in te zetten als industriewater. Een andere mogelijkheid is om het water te verplaatsen naar het buitengebied waar het kan bijdragen aan de bestrijding van de verdroging. Mochten deze opties niet mogelijk blijken zal het overtollige schone water waarschijnlijk geloosd worden op oppervlaktewater. contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00