Gemeente Bussum

Collectieve ziektekostenverzekering minima aangepast aan nieuw zorgstelsel

De gemeente Bussum heeft nieuwe afspraken gemaakt met Agis Zorgverzekeringen omtrent de collectieve zorgverzekering voor Bussumse minima.

Deze afspraken zijn een antwoord op de ingrijpende veranderingen van het Nederlandse zorgstelsel. Een van de veranderingen is de verzekeringsplicht: niet verzekerd zijn kan grotere gevolgen hebben dan in het oude stelsel.

De gemeente Bussum heeft sinds eind 2003 een collectieve ziektekostenverzekering voor alle inwoners van Bussum met een inkomen tot 115% van het minimum; de AV Optimaal. Deze verzekering biedt een brede dekking en de gemeente Bussum draagt bij aan de premie.

Het contract met Agis Zorgverzekeringen voor deze verzekering is per 1 januari 2006 verlengd. De verzekering is bovendien uitgebreid met een collectieve verzekering voor de basisverzekering en een extra aanvullende tandheelkundige verzekering. De gemeente Bussum betaalt een bijdrage aan de premie van 11,60 per betalende verzekerde per maand.

In het nieuwe zorgstelsel geldt voor iedereen de verzekeringsplicht. Men is zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een verzekering en de betaling van de premie. Wie de premie niet betaalt kan geroyeerd worden en is dan onverzekerd. Dit risico was bij het ziekenfonds veel minder groot. Omdat de rekeningen voor bijvoorbeeld een ziekenhuisopname snel kunnen oplopen, kan dit tot grote financiële problemen leiden. De gemeente Bussum wil haar inwoners hiervoor nadrukkelijk waarschuwen.

De gemeente Bussum heeft besloten de kosten die voortkomen uit onverzekerd zijn, niet vanuit de bijzondere bijstand te zullen vergoeden. Dit potje, bedoeld voor noodzakelijke kosten waarin mensen niet zelf kunnen voorzien, is hiervoor niet toereikend. De zorg voor een ziektekostenverzekering valt onder de eigen verantwoordelijkheid.

Wel wordt extra geïnvesteerd in schuldhulpverlening om Bussumse burgers te ondersteunen bij het voorkomen en oplossen van financiële problemen.

Onverzekerden die geïnteresseerd zijn de AV-Optimaal, kunnen voor meer informatie terecht op het spreekuur van Agis Zorgverzekeringen, op maandagochtend van 9.00 tot 11.00 uur in het zorgloket in het gemeentehuis.

Wie meer informatie wil over de mogelijkheden tot schuldhulpverlening, kan zich richten tot de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Bussum, tel. (035) 692 86 13.