Provincie Overijssel


Jeugdzorg efficiëntier door digitale uitwisseling

Dit programma, dat ontwikkeld is door de gemeenten Enschede en Hengelo, maakt het mogelijk om cliëntgegevens van diverse instellingen en organisaties (zoals tussen gemeentelijke instellingen en zorgaanbieders) elektronisch uit te wisselen.

Door de uitwisseling van gegevens, binnen de regels van zorgvuldigheid en privacywetgeving, wordt voorkomen dat mensen en kinderen die met jeugdzorg te maken krijgen hetzelfde verhaal vele malen moeten vertellen en opschrijven. Daarnaast zorgt het ervoor dat instellingen minder tijd kwijt zijn aan administratieve rompslomp. Zij zijn veel sneller op de hoogte van elkaars behandelplannen en kunnen daardoor veel sneller acties ondernemen en op elkaar afstemmen. Zo komt er meer tijd vrij voor daadwerkelijke hulp aan cliënten.

Aanhaken

Op dit moment is het VIS-kwadraatprogramma al in gebruik bij de gemeente Enschede en vanaf februari ook in Hengelo. Daar maken alle organisaties die bij jeugdzorg betrokken zijn gebruik van het programma, van scholen tot GGD, jeugdzorgaanbieders en politie. De verwachting is dat later dit jaar nog tenminste elf andere gemeenten (Borne, Dalfsen, Deventer, Dinkelland, Hardenberg, Hof van Twente, Kampen, Losser, Oldenzaal, Ommen en Hattem) zullen aanhaken.

Het digitale programma VIS2 sluit goed aan bij de plannen van staatssecretaris Ross om vanaf 1 januari 2007 een elektronisch kinddossier voor ieder nieuw geboren kind bij te houden. VIS2 past straks naadloos in de landelijke verwijsindex voor risicojongeren, die in ontwikkeling is.

Actieprogramma

De aandacht van de provincie voor ICT en jeugdzorg maakt onderdeel uit van het Actieprogramma jeugdbeleid - jeugdzorg 2005 - 2008, dat onlangs door GS is vastgesteld. Het past ook in de speerpunten van het uitvoeringsprogramma jeugdzorg 2006 van de provincie en is één van de maatregelen van ontbureaucratiseren.
Speerpunt van het jeugdzorgbeleid blijft de bestrijding van de wachtlijsten in de jeugdzorg, onder meer door efficiency- en effectiviteitverbeteringen in de zorg en innovatie van jeugdzorg. Andere speerpunten zijn verbetering van de aansluiting tussen gemeentelijk jeugdbeleid en provinciale jeugdzorg, de aanpak van jeugdcriminaliteit en de invoering van vraaggestuurde hulp in de jeugdzorg.