Openbaar Ministerie

Reactie College van pg's op uitlatingen Wagenaar en Van Koppen

Het College van procureurs-generaal weerspreekt de opmerkingen van hoogleraren Willem Wagenaar en Peter van Koppen dat er geknoeid zou worden met rapporten van getuige-deskundigen in rechtszaken. Die uitspraken staan vermeld in het Nederlands Dagblad van vrijdag 20 januari. Die krant zou de uitspraken van Wagenaar en van Van Koppen hebben opgetekend tijdens het congres 'Getuige-deskundigen en deskundigen over getuigen in strafzaken' dat op 19 januari in Amersfoort werd gehouden. Wagenaar heeft zijn mening ook vrijdagochtend 20 januari via Radio I verkondigd.

Naar aanleiding van de uitlatingen van Wagenaar heeft het College van procureurs-generaal contact opgenomen met de heer Wagenaar. Het College heeft van de heer Wagenaar begrepen dat de portee van zijn verhaal tijdens het congres donderdag 19 januari in Amersfoort was dat 'de druk op de loer ligt' dat niet alle informatie in het strafdossier terecht komt. De getuige-deskundige heeft echter ook een eigen verantwoordelijkheid, zo heeft Wagenaar benadrukt. Als Wagenaar zelf door de verdediging wordt benaderd met een verzoek tot rapportage adviseert hij altijd om de RC te verzoeken tot de opdracht. Op die manier komen de rapportages voor alle partijen beschikbaar.

Naar aanleiding van de opmerking dat niet altijd alle informatie in het strafdossier zit merkt het College op dat in alle zaken een strafdossier een selectie is. Het is gezien de omvang onmogelijk om alle informatie die tijdens het onderzoek wordt verzameld in het dossier op te nemen. De officier van justitie ziet erop toe dat alle relevante informatie ten behoeve van de waarheidsvinding wordt opgenomen. Het College van procureurs-generaal heeft geen enkele aanwijzing dat relevante informatie bewust niet in dossiers wordt opgenomen.