Rene Smit voorzitter CDA-Programcommissie

Een commissie onder leiding van Rene Smit (voorzitter) gaat het programma voor de Tweede Kamerverkiezingen van mei 2007 schrijven.

Rene Smit (46) is voorzitter van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit te Amsterdam en de Hogeschool Windesheim te Zwolle. Hij heeft brede maatschappelijke, bestuurlijke en politieke ervaring, in diverse sectoren van de samenleving. Zo was hij 6 jaar CDA-wethouder Haven, Personeel en Organisatie, en Financiën in de gemeente Rotterdam, directeur-generaal Openbare orde en veiligheid op het ministerie van Binnenlandse Zaken en voorzitter van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht.

Els Aarts is vice voorzitter van de Programcommissie. Zij is loco burgemeester en wethouder ruimtelijke ordening, openbare werken, verkeer en vervoer en zorg in de gemeente Tilburg. Zij maakt tevens deel uit van de CDA-stuurgroep grote steden.

Voor het eerst in de geschiedenis van het CDA heeft ook een actief en prominent CDU-politicus zitting in de commissie: Peter Altmaier, parlementair staatssecretaris Binnenlandse Zaken in Duitsland en in de afgelopen jaren op diverse terreinen zeer betrokken bij de ontwikkeling van Europa. Op deze wijze wil het CDA de politiek-inhoudelijke banden met de christen- democratische beweging in Europa versterken. Partijvoorzitter van Bijsterveldt: Nederland is geen eiland. Europa en met name ook Duitsland maakt een belangrijke, ook voor ons zeer interessante ontwikkeling, door. Het is goed om de denkkracht en inzichten van de CDU te betrekken bij ons denken over toekomst van Nederland, en op deze wijze de onderlinge contacten te versterken

Ab Klink (directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA) is secretaris van de Programcommissie.

Partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt stelt dat bewust is gekozen voor een breed samengestelde programcommissie die geworteld is in de samenleving. De commissie bestaat uit mensen die actief zijn in onder meer Europa, het (internationaal) onderwijs, het bedrijfsleven, multiculturele organisaties, gemeente en provincie. Ook jongeren en ouderen zijn in de commissie vertegenwoordigd. Die worteling in de samenleving past ook bij het CDA. Het nieuwe verkiezingsprogramma zal in nauwe samenspraak met betrokken burgers tot stand komen. Daarbij worden nieuwe media, als internet, volop ingezet. Een belangrijke basis voor het nieuwe program vormen ook de uitkomsten van de Fonteinavonden en de ledendebatten die de partij in de afgelopen 3 jaar met duizenden betroken leden heeft gevoerd.

De Programcommissie gaat de komende tijd aan het werk. September 2006 wordt het concept-programma afgerond en naar de leden gezonden. In de Gemeentelijke Afdelingen vindt vervolgens de discussie plaats waarna het programma op het verkiezingscongres van februari 2007 officieel wordt vastgesteld.

Klik op de onderstaande links