International Film Festival Rotterdam

35th International Film Festival Rotterdam
25 januari - 5 februari 2006

PERSBERICHT 20 januari 2006

Filmfestival Rotterdam vertoont 53 wereld-, 19 internationale en 20 Europese premieres

Het 35e International Film Festival Rotterdam vertoont de komende editie maar liefst 53 wereld-, 19 internationale en 20 Europese premières van lange films. Het programma richt zich bewust op jonge, innovatieve en onafhankelijke filmkunst uit alle delen van de wereld. De uitgekozen films zijn deels gloednieuw, deels onderschatte juweeltjes en deels de hoogtepunten van het afgelopen filmjaar. Het programma kent terugkerende onderdelen maar ook speciale thematische secties.

Een korte introductie in wat er zoal te ontdekken valt onder de premièrefilms:

Michael Hofmann, drie jaar geleden al succesvol met SOPHIIIIE!, keert terug met een aangrijpend verhaal over lotsbestemming, eetkunst en liefde in EDEN. De Britse filmmaker Simon Rumley komt met THE LIVING AND THE DEAD, een nachtmerrie-achtige vertelling over familiebanden, geinspireerd door regisseurs als Darren Aronofsky en TSUKAMOTO Shinya. Uit Scandinavië presenteert het festival GAMBLER, een meer dan inzichtelijke film over de uitdagingen waarmee filmmakers tegenwoordig geconfronteerd worden. Dit op zich zelf al geslaagde intieme portret van Nicolas Winding Refn kan bekeken worden samen met diens PUSHER-trilogie. De IJslandse regisseur Baltasar Kormákur situeerde zijn A LITTLE TRIP TO HEAVEN, met in de hoofdrol Forest Whitaker, in het midwesten van Amerika. De film krijgt in Rotterdam zijn allereerste vertoning in een nieuwe montage. Duidelijk lichter van toon is de relatiekomedie EVERY OTHER WEEK die zich afspeelt in zomers Stockholm.

Raúl Ruiz zal de director's cut presenteren van KLIMT, zijn visie op de Oostenrijkse fin-de-siècle schilder Gustav Klimt, geportretteerd door John Malkovich, die terugkeert in het oeuvre van de Frans-Chileense filmmaker na LE TEMPS RETROUVÉ. De meester van het surrealisme uit Tsjechië, Jan Svankmajer, komt vijf jaar na zijn laatste film naar Rotterdam om de internationale première te presenteren van zijn LUNACY.

De Armeense documentairefilmer Harutyun Khachatryan is aanwezig om zijn RETURN OF THE POET van toelichting te voorzien: een nieuw hoogtepunt in zijn indrukwekkende en nog steeds ondergewaardeerde carrière. Abolfazl Jalili zal zijn FULL OR EMPTY aan het festivalpubliek voorstellen, een bijna neorealistische en vaak komische ode aan de veerkracht van de Iraanse jeugd. De gevestigde Iraanse theaterregisseur Ali Raffi presenteert zijn debuutfilm: een onderhoudende ensemblefilm over liefde en restaurants, THE FISH FALL IN LOVE.

Niet alles is echter vredig in het Midden-Oosten. De eerste speelfilm van Mohamed Al-Djaradji, AHLAAM (DREAMS) werd geproduceerd binnen de gevaarlijke en chaotische stadsgrenzen van het door oorlog verscheurde Baghdad waar de crew maar net het filmen overleefde. Een derde nieuwe speelfilm uit het Midden-Oosten, THE NIGHTLY SONG OF THE TRAVELLERS, geproduceerd met hulp van het Hubert Bals Fonds, verhaalt over een Turkse kleermaker die zijn verloren liefde zoekt in Oost-Anatolië. Regisseur van de film is de schrijver Chapour Haghigat. Rajat Kapoor, de acteur die filmmaker werd, vertoonde zijn Raghu Romeo enkele jaren terug op het Piazza Grande in Locarno en nu in Rotterdam de wereldpremière van zijn MIXED DOUBLES, een opvallend openhartige film over sex en het huwelijk in Mumbai.
De stabiele kracht van de Japanse cinema is zichtbaar in het intrigerend getitelde GREEN MINDS, METAL BATS van KUMAKIRI Kayoshi, in IT'S ONLY TALK van HIROKI Ryuichi en uiteraard NAGASAKI Shunichi's openingsfilm HEART, BEATING IN THE DARK.

De digitale jeugd
Bovenal opvallend is misschien de voortgaande ontwikkeling van de filmkunst op digitale video in met name Oost- en Zuid-Oost Azië. Uit Japan komt het pakkende THE LOST HUM van het schrijvende, filmmakende en producerende duo HIROSUE en TAKAHASHI, die vorig jaar hun THE SOUP, ONE MORNING in de Rotterdamse competitie toonden. Zeker niet minder vervuld van hedendaags stedelijk onbehagen is ANALIFE, het speelfilmdebuut van GODA Kenji en BAMBI (HEART) BONES van SHIBUTANI Noriko. Eveneens uit Japan komt CLEAR PEOPLE van OHUCHI Shingo, een stemmig, bijna Vermeer-achtig spel van licht en geluid. Al deze films zullen favorieten blijken van de avontuurlijke filmfestivals in 2006.

Uit Zuid-Korea presenteert het filmfestival Rotterdam INNER CIRCLE LINE van de jonge filmmaker CHO Eunhee en A Great Actor van SHIN Yeon-Shick, twee visies van nieuwe filmmakers zoekend naar identiteit in het hedendaagse Korea.

Meer en meer valt in videofilms uit China een gevoel van moderniteit te ontwaren. In de Rotterdamse competitie zijn TAKING FATHER HOME en in de Sturm und Drang-sectie A MAN AND A WOMAN van HAO YiFeng geselecteerd. Beide zijn met veel liefde gemaakt, beide zijn ambitieus en bescheiden, voorkomend uit een noodzaak tot het vertellen van verhalen die moeiteloos de clichés van het veranderende China weerspiegelen.

Het grote nieuwe talent uit De Filipijnen, Raya Martin zal A SHORT FILM ABOUT INDIO NACIONAL presenteren, een moderne en toch klassieke zwartwitfilm. De eigenzinnige regisseur Khavn De la Cruz (BAHAG KINGS) en Auraeus Solito (THE BLOSSOMING OF MAXIMO OLIVEROS) zullen ook nieuwe films tonen terwijl een vertoning van HEREMIAS als work in progress van festivalfavoriet Lav Diaz alvast tot hoogtepunt voor cinefielen kan worden uitgeroepen.
Uit Rusland presenteert het festival de eerste speelfilm van Varoslov Dobronravov: FATALIST, een uit gelijke delen opgebouwde, vitale, intelligente en humoristische videofilm.

De avantgarde gaat door
De trotse Rotterdamse traditie van avantgardistisch en experimenteel werk van eigenzinnige meesterfilmers wordt voortgezet met de wereldpremières van films van Chris Petit (UNREQUITED LOVE, een superieur essay over stalking en over de hedendaagse samenleving), twee nieuwe films van Jon Jost (LA LUNGA OMBRA en PASSAGES), Boris Lehman (TENTATIVES DE SE DÉCRIRE), Stephen Dwoskin (OBLIVION), zeker ook Anthea Kennedy (STELLA POLARE) en Tonino De Bernardi (PAST PRESENT, LAY ANGELS FALL). De Italiaanse filmmaker Pascale Misuraca presenteert zijn niet te labelen, scherpzinnige en grappige VIDEODAIRY OF A KING PRISONER.

(einde persbericht)

Directe link naar de premierelijst op www.filmfestivalrotterdam.com: http://www.filmfestivalrotterdam.com/ned/programma/premieres_2006.aspx

Persinformatie:
IFFR Press Office, Bert-Jan Zoet / Gert-Jan Bleeker Tel 010.8909090, email press@filmfestivalrotterdam.com


- - - - - - - - - - - - - - - - - -
International Film Festival Rotterdam
Press Department:
Bert-Jan Zoet, Press Officer
Gert-Jan Bleeker, Assistant Press Officer
Nancy van Oorschot, Press Accreditations
Steven Kraan, Press Intern

P.O. Box 21696
3001 AR ROTTERDAM
The Netherlands
tel + 31 10 890 90 90
fax + 31 10 890 90 91
email press@filmfestivalrotterdam.com
http://www.filmfestivalrotterdam.com
35th International Film Festival Rotterdam: 25 January - 5 February 2006