Gemeente Alkmaar


Officiële opening Werkplein Alkmaar e.o.

Alkmaar, 20 januari 2006

Op vrijdag 20 januari om 14.30 uur openen CWI, UWV en de gemeente Alkmaar in Alkmaar het 50e bedrijfsverzamelgebouw op het terrein van werk en inkomen van Nederland. Het vernieuwde en uitgebreide pand van CWI aan de Achter de Vest 1 krijgt als naam "Werkplein voor Werk en Inkomen Alkmaar en omstreken".

Werkzoekenden en werkgevers kunnen voor alle vragen over werk en inkomen terecht. Vanuit heel Nederland, maar ook het buitenland is interesse voor de samenwerking en projecten hier in Alkmaar. Naast de medewerkers zijn vertegenwoordigers van de UWV- en CWI-top, de gemeente Alkmaar en hun relaties bij de opening aanwezig.

Met opzet is gekozen voor de naam "Werkplein voor Werk en Inkomen". Deze naam benadrukt het open karakter, de lage drempel en het feit dat het hier gaat om werk. Alles wordt gedaan om te voorkomen dat mensen buiten de boot vallen. Vanuit het Werkvoorzieningsschap Noord-Kennemerland (WNK) is daarom ook een consulent aan het `Werkplein' toegevoegd. Het aan een baan helpen van werkzoekenden en ervoor zorgen dat werkgevers geschikt personeel krijgen, is en blijft de kerntaak binnen "Werkplein". Pas als het mensen niet lukt om een baan te vinden, kunnen zij via CWI als overbrugging een uitkeringsaanvraag indienen. Een belangrijke taak van Werkplein is te voorkomen dat mensen in een uitkering komen.

De wil tot samenwerking zit in de hoofden van de medewerkers van de samenwerkende instanties. Al jaren terug hebben UWV, het CWI en de gemeente Alkmaar besloten de handen ineen te slaan met als doel het opzetten van één loket voor werk en inkomen.

Een voorbeeld van succesvolle samenwerking het project Loon boven Uitkering dat landelijk gezien de nodige belangstelling heeft gewekt. Essentie van het project is dat nog voordat iemand in de uitkering een arbeidscontract krijgt. Zoals gezegd is de kracht van `Werkplein voor Werk en Inkomen Alkmaar en omstreken' dat de medewerkers van de drie betrokken organisaties kennis hebben van en inzicht hebben in elkaars werk. Ze zijn bereid om samen te werken. Die ketenaanpak is bepalend voor de slagvaardige manier waarop in Alkmaar gewerkt wordt.

20 januari 2006