Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

170 Van Rijns schilderen Nachtwacht in Accor hotels

Amsterdam, zondag 22 januari 2006

Bijna tweehonderd naamgenoten van Rembrandt van Rijn legden vandaag in het Dorint Sofitel Amsterdam Airport de eerste hand aan één van vier nieuwe 'Nachtwachten'. De aankomende maanden krijgen een kwart miljoen gasten van de vier Accor hotels op Schiphol de mogelijkheid een bijdrage te leveren aan de schilderijen.

De start van de actie had plaats in de hal van het Dorint Sofitel waar het grootste van de vier doeken (2,90 bij 2,35 meter), opgedeeld in 80.000 kleine fragmenten, klaarstond voor beschildering. De Van Rijns waren ter viering van het Rembrandtjaar een weekend lang te gast in het Dorint Sofitel en kregen de eer om de eerste penseelstreken te zetten.

In de drie andere Accor Hotels op Schiphol - Dorint Novotel, Mercure en Ibis - hangen kleinere doeken. De vier schilderijen worden na voltooiing geveild. De opbrengst ervan komt ten goede aan de stichting Wings of Support. De voortgang van de beschildering is te volgen op de website (www.accornightwatch.com) die over enige tijd online zal zijn. Aan het eind van het jaar ontvangen de naar schatting 250.000 'leerlingen' van Rembrandt een foto van het eindresultaat. Het schilderen van de Nachtwacht is vorm gegeven door de Amsterdamse ontwerper Judge Lee Chambliss.

De bijeenkomst in het Dorint Sofitel was een groot succes. Onder toeziend oog van een levende Nachtwacht maakten de verzamelde Van Rijns hun naam waar en kleurden één van de vakjes. Piet van Rijn uit Warmond, de oudste van de aanwezige Van Rijns, mocht beginnen: "Ik vond het erg leuk om te doen. Normaal sta je er niet bij stil dat Rembrandt ook Van Rijn heette, maar op momenten als deze, is het een leuke overeenkomst. Ik wou alleen dat ik ook zo goed kon schilderen, zodat ik die vakjes niet nodig had."

De opbrengst van de geveilde schilderijen gaat naar de stichting Wings of Support, een particulier initiatief van KLM medewerkers. De stichting biedt, voornamelijk in ontwikkelingslanden, steun aan kinderen in de vorm van onderwijs, opvang en medische hulp. Meer informatie over de stichting is te vinden op www.wingsofsupport.org.

Accor Hotels Nederland heeft sterke affiniteit met het Rembrandtjaar en is onder meer hoofdsponsor van Rembrandt de Musical, die op 15 juli in première gaat. Kees Teer, General Manager van het Dorint Sofitel, vertelt over de actie: "Wij zijn uiteraard permanent op zoek naar mogelijkheden om iets extra's te doen voor onze gasten. Doordat Accor zo betrokken bij is bij de activiteiten rond het Rembrandtjaar, leek ons het schilderen van een Nachtwacht door onze gasten een logische keuze. Dat we hiermee tegelijkertijd het goede doel steunen, is daarbij een geweldige extra."

Alle hotelarrangementen rond de musical zijn exclusief bij Accor te boeken. Met 14 hotels en 3.625 bedden geldt Accor Hotels Nederland als de grootste logiesverstrekker in de agglomeratie Amsterdam. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht in het Rembrandtjaar ongeveer 1,5 miljoen extra toeristen, van wie er 1,2 miljoen naar Amsterdam komen.

Over Accor

Met 168.000 medewerkers in 140 landen is Accor Europees marktleider en één van 's werelds grootste ondernemingen op het gebied van reizen, toerisme en zakelijke dienstverlening. Twee belangrijke internationale activiteiten zijn:

§ bijna 4.000 hotels (463.000 kamers) in 90 landen, casino's, reisbureaus en restaurants;

§ services aan zakelijke klanten en openbare instellingen: dagelijks maken 19 miljoen mensen in 34 landen gebruik van een breed scala aan diensten (maaltijdvouchers, sociale dienstverlening, loyaltyprogramma's, evenementen) die door Accor worden opgezet en beheerd.

Accor is in Nederland vertegenwoordigd met 54 hotels: 1 Sofitel Demeure (Hotel The Grand Amsterdam), 2 Sofitel, 2 Dorint Sofitel, 7 Novotel, 2 Dorint Novotel, 25 Mercure,

11 Ibis, 1 Etap en 3 Formule I hotels. In Nederland behoren ook Carlson Wagonlit Travel en de Accor Corporate Service vouchers tot de Accor-groep.