Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Willem Wilmink-trein van Syntus gaat door Oost-Nederland rijden

Muzikale opening door weduwe en kleinkind Wilmink te Oldenzaal

Doetinchem, 23 januari 2006 - Vanaf heden rijdt de 'Willem Wilmink-trein' van Openbaar Vervoerbedrijf Syntus door Oost-Nederland. Tijdens een muzikale openingshandeling op het station van Oldenzaal doopten Wilmink's weduwe Wobke en kleinkind Sam de nieuwe trein van Syntus in 'Willem Willink'. Opvallend is het treinnummer van de 'Willem Wilmink': 43. Javastraat 43 was het laatste woonadres van de beroemde Twentse dichter en schrijver, die tevens een zwak voor priemgetallen had. Wilmink zelf was een fervent treinreiziger. Met de 'Willem Wilmink' kan tot minimaal 2013 bij Syntus gereisd worden.

Inwoners kozen Wilmink

Regionale vervoerder Syntus benadrukt al jaren de band met de regio waarin zij werkzaam is door haar moderne Lint-treinen de naam van een bekende streekgenoot uit heden of verleden te geven. Tevens ziet Syntus de naamgeving als een passend eerbetoon aan de regionale beroemdheden. Vanaf december 2003 rijdt Syntus de spoorlijn Oldenzaal-Hengelo-Zutphen en het omliggende busvervoer. Voorafgaand aan de start hiervan heeft Syntus - via een uitvraag in een door haarzelf uitgegeven huis-aan-huiskrant - aan de inwoners gevraagd welke regionale bekendheden het verdienen om een trein naar zich vernoemd te krijgen. Uit het overweldigende aantal inzendingen kwam Willem Wilmink als eerste uit de bus. Maar liefst 12% van de inwoners koos Willem Wilmink. Andere veelgenoemde namen waren Herman Finkers, Ilse de Lange, Hennie Kuiper en Bert Haanstra.

Feestelijke openingshandeling

De opening van de 'Willem Wilmink' werd gevierd op zaterdag 21 januari op station Oldenzaal. Onder grote belangstelling onthulden Wilmink's weduwe Wobke Wilmink-Klein en kleinkind Sam de naam Willem Wilmink op de trein van Syntus. Voorafgaand hieraan presenteerde het ensemble Nota Bene met Marieke Moll (zang) het gedicht "Echtpaar in de trein" van Wilmink. In de Syntustrein is de tekst van dit toepasselijke gedicht afgedrukt bij de beeltenissen van de dichter/schrijver. Aansluitend zongen en speelden finalisten van het Deutekom-junior concours verschillende liedjes en teksten van Wilmink tijdens een reis met de Willem Wilmink-trein van Oldenzaal naar Hengelo en terug, waaronder "Prikkebeen", "Deze vuist op deze vuist" en "Frekie". Het muzikale programma in de trein werd afgewisseld met gedichten van Wilmink, voorgedragen door Gerard Haverkort.

Treingedichten van Wilmink gebundeld

Na afloop ontvingen alle aanwezigen van Algemeen Directeur Rob Koelemeijer van Syntus een bundel met Treingedichten van Willem Wilmink, geselecteerd door Wobke Wilmink-Klein en broer André Wilmink. In deze bundel is een niet eerder gepubliceerd gedicht opgenomen van Wilmink, zelf altijd een fervent treinreiziger: 'Mooier dan een zonsopgang'.

Syntus B.V.

Openbaar vervoerbedrijf Syntus B.V. is opgericht op 28 mei 1999 en exploiteert zowel treinen als bussen in een geïntegreerd multimodaal vervoerconcept. Syntus exploiteert de spoorlijnen Arnhem-Winterswijk, Zutphen-Winterswijk en Zutphen-Hengelo-Oldenzaal en de op deze spoorlijnen aansluitende buslijnen. Tevens exploiteert Syntus sinds 1 april 2005 de spoorlijn Tiel-Arnhem v.v. Syntus rijdt met nieuwe Light-trains en moderne lagevloerbussen. Treinen en bussen rijden niet parallel aan elkaar, maar sluiten op elkaar aan. Eén vervoerbewijs is geldig in zowel trein als bus. Een groot gedeelte van het personeel is multimodaal inzetbaar en functioneert gecombineerd als treinmachinist, buschauffeur en service- & controlemedewerker. Syntus heeft op dit moment in de Achterhoek en Twente 430 personeelsleden in dienst.


---

Tekst bij de foto's (Bron: DE TWENTSCHE COURANT TUBANTIA):

Foto 1 en Foto 2: "Mevrouw Wobke Wilmink-Klein wijst de kleinkinderen van Wilmink op de zojuist onthulde naam op de Syntus-trein"

////////////////////////////////////



Ingezonden persbericht