Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 23-01-2006

benoeming OMSTREDEN ROLAND ARNALL TOT NIEUWE
AMERIKAANSE AMBASSADEUR IN NEDERLAND AANSTAANDE

De omstreden Roland Arnall, beoogd Amerikaans ambassadeurskandidaat voor Nederland, wordt zeer waarschijnlijk binnen enkele weken alsnog benoemd, zo melden Amerikaanse bronnen aan AVRO 1opdeMiddag. Multimiljardair Arnall, die in de Verenigde Staten onder vuur ligt vanwege mogelijk frauduleus handelen van zijn bedrijf Ameriquest bij het verstrekken van hypotheken, zou bijna rond zijn in het schikken van tientallen procedures die tegen zijn bedrijf lopen. Volgens The Washington Post, wordt de schikking vandaag, maandag 23 januari, bekend gemaakt. Dit wordt bevestigd door Amerika-correspondent voor De Groene Amsterdammer, Pieter van Os.

Door een schikking zal de Republikeinse senator Hagel een doorverwijzing van de benoeming van Arnall naar de plenaire Senaat niet langer blokkeren. De vorige stemming hierover eindigde in 9 voor- en 9 tegenstemmen. Dit omdat Hagel tegen de Republikeinse partijlijn in, een Neestem liet horen. Volgens verschillende bronnen zal Hagel bij een schikking, alsnog voor de benoeming van Arnall stemmen. Daarmee zou de benoeming van Arnall nog slechts een kwestie van weken zijn.

Arnall was samen met zijn vrouw een van de belangrijkste financiers van de verkiezingscampagne van George Bush. Hij zou ruim $ 12 miljoen dollar hebben bijgedragen. Toen Bush bekend maakte dat hij Arnall voor de ambassadeurspost in Nederland wilde hebben, maakte Arnall's bedrijf Ameriquest bekend dat het een bedrag van $ 325 miljoen dollar heeft gereserveerd om eventuele schadeclaims te kunnen afkopen.

Uitzending: maandag 23 januari om 15.40 uur op Radio 1.
---