GroenLinks

Dood Rugova slecht nieuws voor de Balkan

Ibrahim Rugova 23 januari 2006

Joost Lagendijk, Kosovo-woordvoerder voor het Europees Parlement, betreurt de dood van de Kosovaarse president Rugova. Hij hoopt van harte dat de Kosovaren verder gaan op de ingeslagen weg naar een vreedzame oplossing, "dat is niet alleen cruciaal voor de Albanezen en Serviërs, maar de toekomst van de gehele Balkan staat ermee op het spel."

Lagendijk, die Rugova meermaals ontmoette, onderstreept de stabiliserende rol die Rugova speelde in de turbulente Kosovaarse politiek. "Het lukte hem niet altijd om duidelijk te maken op welke manier hij zijn doel, onafhankelijkheid van Kosovo, dacht te bereiken. Maar het lukte hem des te beter om de heethoofden onder de Albanese politici in te tomen en de gelederen min of meer gesloten te houden. Dat zijn eigenschappen die we tijdens de aankomende onderhandelingen over een uiteindelijke status voor Kosovo hard nodig hebben," aldus Lagendijk (GroenLinks).

Onafhankelijkheid
Dat er binnen afzienbare tijd een oplossing gevonden moet worden voor Kosovo staat buiten kijf. Meer dan de helft van de Kosovaren is werkloos. Investeerders wagen zich er niet aan geld te steken in het gebied, vooralsnog officieel een provincie van Servië, en sinds de NAVO-bombardementen op Servië onder direct bestuur van de Verenigde Naties. Officiële onderhandelingen over de uiteindelijke status van Kosovo zouden binnenkort in Wenen beginnen. Voor de Albanezen, die 90 % van de Kosovaarse bevolking uitmaken, is er maar één uitkomst mogelijk: onafhankelijkheid.

Lagendijk: "Ik ben eveneens van mening dat onafhankelijkheid, mits er waterdichte garanties zijn voor de bescherming van de minderheden, de enig mogelijke uitkomst is. Het gaat er nu echter om hoe dit doel zonder onnodige spanningen en vooral zonder verder bloedvergieten te bereiken is. Zonder Rugova wordt het een stukje moeilijker, maar ik reken op de capaciteiten van de jongere generatie Kosovaarse politici om de onderhandelingen tot een goed einde te brengen."

«