Gemeente Bernheze


Discussie over uitgangspunten verkeer Heesch

In de raadscommissie Ruimtelijke zaken van 23 januari 2006 wordt gesproken over de toekomstige verkeerssituatie in het centrum van Heesch. De bedoeling is dat over een aantal uitgangspunten wordt gediscussieerd. Deze uitgangspunten dienen dan als basis voor verdere deeluitwerkingsplannen. Een aantal vraagstukken kan meegenomen worden in het in 2006 op te stellen verkeersstructuurplan.

De gemeente Bernheze werkt aan een nieuw bestemmingsplan voor het centrumgebied van Heesch. Belangrijk daarbij is hoe het verkeer wordt afgewikkeld, en hoe het parkeren wordt geregeld. De ruimtelijke structuur en de verkeerskundige structuur beïnvloeden elkaar namelijk wederzijds. Bij de bespreking van de ruimtelijke visie Centrumplan Heesch in de commissie Ruimtelijk zaken en in verschillende bijeenkomsten met bewoners en belanghebbenden zijn vragen gesteld die betrekking hebben op het verkeer en de inrichting van het centrum van Heesch in de toekomst. Vandaar dat deze onderwerpen besproken worden tijdens de commissievergadering op 23 januari.

De verkeerssituatie in de kom van Heesch hangt nauw samen met het grote aantal supermarkten. Er is daardoor veel autoverkeer. Bovendien bezoeken de mensen vaak meerdere supermarkten. Deze liggen op relatief grote afstand van elkaar waardoor verplaatsingen daartussen ook met de auto plaatsvinden.
In de praktijk functioneren t Dorp en de Schoonstraat als belangrijke ontsluitingsweg. Dit heeft tot gevolg dat er veel verkeer dat een herkomst of bestemming heeft in de woonwijken ten zuiden van het centrum, door het centrum rijdt.
De verkeersveiligheid van fietsers en voetgangers staat voorop en is een belangrijk uitgangspunt voor de toekomstige inrichting.