Eénderde werknemers ervaart discriminatie bij sollicitatie of op werk

MegaJobs-onderzoek: vooral discriminatie vrouwen en ouderen

BAARN, 20060123 -- In opdracht van vacaturesite MegaJobs onderzocht DotWise of werknemers discriminatie ervaren bij sollicitatie, promotie of ontslag. Als opvallende uitkomst meldt 35% hiermee in de afgelopen 3 jaar te maken te hebben gehad. Vooral vrouwen; dan m.n. discriminatie op kinderwens, zwangerschap of het hebben van kinderen. Daarnaast valt leeftijdsdiscriminatie op; zowel mannen als vrouwen melden bij aanstelling of promotie 'te oud' te zijn bevonden. Ook discriminatie op handicap of veronderstelde gezondheidsrisico's worden frequent gemeld.


Het hebben van een ziekte, handicap of uitkeringsverleden wegens arbeidsongeschiktheid maakt (toekomstige) werkgevers nog zeer angstig. En ontneemt vaak alle kans op promotie. Sterker nog, zelfs overheidsinstellingen bleken zich er schuldig aan te maken deze personen te ontslaan (een sociale dienst).

Wat verder opvalt is dat personen die te maken hebben (gehad) met een van deze vormen van discriminatie maar mondjesmaat actie ondernemen. Dat kan zijn omdat men niet weet wat men er aan kan doen. Men voelt zich machteloos tegenover een afdeling HRM/PZ die handelt conform de wensen van het management, een meldpunt discriminatie dat verder geen actie onderneemt, vestigingen van CWI die zeggen er niets aan te kunnen doen en specialisten die aangeven dat de bewijzen vaak te dun zijn.

Menig werknemer zou hier dan ook best meer kennis over mogen hebben. En die informatie zou niet pas vergaard moeten worden op het moment dat het conflict beëindigd is, maar op het moment dat het kan gaan spelen moet men reeds weten waar men op moet letten, hoe men discriminatie kan aantonen en welke stappen men daadwerkelijk kan ondernemen. Arbeidsbureaus, uitzendbureaus en meldpunt discriminatie mogen zich in deze veel professioneler, dus pro-actiever, opstellen.

Ten tijde van de afronding van dit onderzoek werden de onderzoekers opgeschrikt door alarmerende en deels tegenstrijdige berichten over snel stijgende werkloosheid onder m.n. allochtone jongeren. Berichten die ook tegenstrijdig leken met de eerste uitkomsten van dit onderzoek. Dit was reden voor vervolgonderzoek onder allochtonen, waarvan de uitkomsten binnen enkele dagen verwacht worden.


Op www.dotwise.nl staan de uitkomsten van het MegaJobs-onderzoek, met uitgebreider toelichting en soms saillante citaten van respondenten, als o.a.:

"Ik ben de afgelopen drie jaar zeker een aantal malen afgewezen op mijn handicap; ik loop moeilijk. Een aantal malen is het me ook recht in mijn gezicht gezegd. Bijzonder pijnlijk.".

"Ik zat redelijk hoog in de organisatie toen ik moeder werd. Ondanks dat mijn man full-time voor mijn zoon zou zorgen, gingen mijn promotiekansen in rook op.".

"..bij mij is dat mijn leeftijd (48 jaar). Is bevestigd door zowel het outplacementbureau dat mij begeleidt, als een searchbureau waar ik gisteren ben geweest. De werkgevers denken: 'Oh 48 jaar, daar komen we dus nooit meer vanaf.... '(citaat: searchbureau).".



Over DotWise
DotWise (www.dotwise.nl)is een consultancy voor online marketingcommunicatie, gespecialiseerd in online kwalitatief onderzoek. Tot haar klanten behoren onder meer BOL.com, Fortis, De Hypotheekshop, Lexmark, RIVM, Unilease en ZwitserLeven.


Over MegaJobs, in Nederland en België
MegaJobs.nl werd in oktober 2004 gelanceerd, waarna in juni 2005 het Vlaamse zusje MegaJobs.be volgde. MegaJobs biedt inmiddels ruim 40.000 vacatures. MegaJobs is daarmee de grootste vacaturesite van de Benelux. MegaJobs biedt wekelijks vele duizenden 'verse' vacatures. Werkzoekenden vinden op www.megajobs.nl de grootste verzameling vacatures op het internet, waarvan vele niet te vinden zijn op andere vacaturesites. Werkgevers kunnen op MegaJobs tegen zeer lage kosten hun vacatures plaatsen (in België vooralsnog zelfs gratis). Daarmee biedt MegaJobs bij uitstek een overzicht van het huidige vacature-aanbod.

MegaJobs wil het instrument zijn waarmee de moderne zelfbewuste werknemer vorm geeft aan de volgende stap in zijn of haar carrière, in eigen land of daarbuiten. MegaJobs biedt haar bezoekers een e-mailservice die vacatures, voldoend aan de eigen selectiecriteria, per e-mail of rss thuis zendt. Ook kan de bezoeker gebruik maken van de mogelijkheid om het eigen CV achter te laten in de CV-bank, waar werkgevers de CV's kunnen bekijken zonder dat de identiteit van de persoon erachter bekend wordt. Contact leggen met de werkzoekende gebeurt eveneens anoniem, totdat de werkzoekende besluit zichzelf bekend te maken.