Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

De voorlopige resultaten van het WMO-debat
---

De CG-Raad heeft, samen met collega-organisaties (de 'manifestpartijen') een intensieve lobby voor de verbetering van de WMO gevoerd, die nu tot resultaten leidt. Een van de meest succesvolle lobbys van de afgelopen jaren, aldus NOVA/Den Haag Vandaag.

Wat opvalt is de enorme betrokkenheid van de Tweede Kamerleden bij de grote materiële belangen die op het spel staan voor mensen met een handicap en chronisch zieken. In de Tweede Kamer is een meerderheid vóór het amendement van mevrouw van Miltenburg (VVD) over de zogenaamde compensatieplicht. De compensatieplicht wil zeggen dat gemeenten verplicht zijn een beperking te compenseren, als het ware op te heffen. Anders gesteld: gemeenten zorgen ervoor dat mensen met een beperking zelfredzaam zijn, een normaal leven kunnen leiden net als ieder ander, kunnen meedoen in de maatschappij en gelijkwaardig zijn aan ieder ander. Dus wanneer iemand niet zelfstandig kan koken, is de gemeente verplicht te zorgen voor bijvoorbeeld een aangepaste keuken, waarmee iemand wel zelfredzaam kan zijn.

Met dit breed gedragen amendement hebben mensen met een handicap of chronische ziekte de zekerheid dat hun problemen, die te maken hebben met de beperking of de handicap, worden opgelost. Bijvoorbeeld op het gebied van:


* zelfstandig de huishouding doen

* mobiliteit in en rondom de eigen woning
* mobiliteit op straat

* het reizen naar familie, vrienden, clubs, kerk of vrijwilligerswerk

Daarbij is het Persoongebonden Budget (PGB) een belangrijk middel, waar mensen nu opkunnen rekenen. Ook de WMO biedt mensen met een beperking het recht te kiezen uit een Persoonsgebonden Budget waarmee ze zelf zorg kunnen inkopen, of zorg in natura.

Een derde winstpunt is dat de Tweede Kamer ervoor heeft gezorgd dat de participatie van lokale platforms verstevigd wordt en minder vrijblijvend zal zijn.

Tot slot heeft de Tweede Kamer, met name dankzij de PVDA-fractie, bereikt dat de wet niet eerder dan 1 januari 2007 wordt ingevoerd. Uitstel dus, waarmee de CG-Raad alleen maar kan instemmen.

Wat kan beter?

De CG-Raad ziet nog wel een aantal punten die voor verbetering vatbaar zijn. Zo wil de CG-Raad een betere regeling voor de eigen bijdragen. Nu bestaat hiervoor een ingewikkelde regeling. De CG-Raad wil op dit punt een voor mensen eenvoudige, heldere regeling. De CG-Raad denkt daarbij aan het systeem van de meerkosten. Mensen betalen dan geen eigen bijdrage maar de meerkosten (extra kosten) die zij hebben ten opzichte van mensen die geen beperking hebben. Het idee hierbij is dat deze meerkosten worden vergoed. Een variant op dit idee is om het drempelbedrag van de belastingwet op te nemen als normbedrag voor de eigen bijdrage. Dit drempelbedrag zou dan moeten gelden voor zowel de WMO, de AWBZ als de ziektekostenverzekering. Ook de Tweede Kamer heeft een dergelijk voorstel geopperd.

Ook de regeling rond de doeluitkering is nog niet rond. Daarbij gaat het erom dat gemeenten voldoende geld van het Rijk ontvangen om de compensatieplicht te kunnen uitvoeren.

Vervolg

Donderdag 26 januari vergadert de Tweede Kamer verder over de WMO. Op donderdag 9 februari zijn de stemmingen.

(Geplaatst: 24 januari 2006)

---