Duyvis


- Persbericht -

Nationaal Fuif Onderzoek - 200 jaar Duyvis:
Mannen mogen geen fuiven organiseren

Nieuwegein, donderdag 26 januari 2006 - Vrouwen hebben weinig vertrouwen in hun mannelijke partners bij het organiseren van een fuif. Slechts één procent van de mannen krijgt de regie volledig in handen. Dit blijkt uit het Nationaal Fuif Onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Duyvis ter gelegenheid van haar 200 jarig bestaan. 75 procent van de ondervraagden ervaart een feestje wel eens als een verplichting. Men bezoekt zelfs liever feestjes van de schoonfamilie dan de eigen familie. Voor het vinden van een partner is het nog steeds verstandig naar feestjes te gaan, één op de tien ontmoet daar zijn of haar grote liefde.

Het opvallendste resultaat uit het fuifonderzoek is dat vrouwen volstrekt geen vertrouwen hebben in het organisatietalent van de man. Slechts één procent van de vrouwen laat haar partner een feest optuigen. Vrouwen houden graag de organisatie in eigen hand terwijl tweederde van de mannen de organisatie uitbesteedt. Misschien zijn de feestjes georganiseerd door mannen daarom ook duurder. Mannen spenderen gemiddeld 210 euro aan een feestje, bijna zestig euro méér dan vrouwen. Negen op de tien mensen viert het feestje gewoon thuis en over de rotzooi maakt niemand zich druk.

Liever bij de schoonouders, dan eigen familie
Maar liefst de helft van de ondervraagden ervaart verjaardagen bij de eigen familie als een verplichting. Verjaardagen van de schoonfamilie worden verrassend minder vaak als 'moetje' ervaren (36 procent). Het 'verplichtingsgevoel' is niet uniek voor familierelaties. Zo vindt 17 procent zelfs verjaardagen bij vrienden een verplichting.

Leuke mensen en een vrolijke noot
Nederlanders organiseren jaarlijks gemiddeld twee tot drie feestjes en nodigen hiervoor ongeveer twintig mensen uit. De ultieme succesfactor voor een feest is het gezelschap. Volgens tachtig procent van de ondervraagden maken de aanwezige mensen het feest. De aankleding en locatie hebben nauwelijks invloed op het succes. Is de muziek niet goed dan heeft een fuif volgens één op de drie respondenten weinig kans van slagen. Eén op de tien Nederlanders ontmoet zijn of haar grote liefde nog steeds op een feest. Voor het vinden van een partner is het dus verstandig om te blijven feesten.

Wel Frans, geen Jan-Peter
Frans Bauer is de meest favoriete bekende Nederlander die van harte welkom is op een feestje. Op de vraag, 'welke bekende Nederlander zou je absoluut niet op je verjaardagsfeest willen zien als gast?' werd het meest Jan-Peter Balkenende geantwoord.

Carnaval het minst populair
De populairste feestjes om naar toe te gaan zijn trouwerijen en feestjes die spontaan worden gegeven. Bruiloften zijn bij vrouwen populairder dan bij mannen. Eén op de drie ondervraagden geeft aan carnaval het minst leuke feest te vinden. Wie denkt dat dit in het zuiden des lands volledig anders is, zit ernaast. Bij één op de vijf zuiderlingen is carnaval het minst favoriet.

200 jaar Duyvis
Duyvis bestaat dit jaar 200 jaar. Het Duyvis Party Center organiseert daarom verschillende festiviteiten. De presentatie van de onderzoeksresultaten van het nationale fuif onderzoek is de officiële aftrap. Op www.duyvis200jaar.nl wordt een digitale verjaardagskalender gelanceerd en de consument kan feestelijke acties op de winkelvloer tegemoet zien.

Over het onderzoek
Het Duyvis Fuif Onderzoek is naar aanleiding van het tweehonderdjarige bestaan in opdracht van Duyvis uitgevoerd door onderzoeksbureau Netpanel. Doelstelling van het onderzoek is meer inzicht te krijgen in het fuifgedrag van de Nederlander. In totaal werkten 1092 Nederlanders mee aan dit onderzoek. Om zekerheid te geven dat de steekproef een juiste afspiegeling vormt van de Nederlandse bevolking, is de representativiteit gecontroleerd op leeftijd, geslacht en regio.


- Einde bericht -

NOOT VOOR DE REDACTIE -