Campina start joint venture in Thailand

Campina

http://www.campina.nl

PERSBERICHT

Zaltbommel, 26 januari 2006

Campina start joint venture in Thailand met Thai Dairy Industries Met deze samenwerkingsovereenkomst voor lokale productie verstevigt Campina haar positie in Thailand

De internationale coöperatieve zuivelonderneming Campina sluit een 50/50-joint venture met Thai Dairy Industries voor de lokale productie van verse en houdbare consumentenzuivel in Thailand. Dit samenwerkingsverband met een van de grootste zuivelbedrijven in Thailand is een belangrijke aanvulling op de reeds bestaande activiteiten van Campina in Thailand. Deze nieuwe, veelbelovende stap past in de strategie van Campina om in een geselecteerd aantal landen in Zuidoost-Azië groei te realiseren met consumentenproducten. Vorig jaar ging Campina in Vietnam een joint-venture aan met Vinamilk, de grootste zuivelonderneming in Vietnam.

De joint venture met Thai Dairy Industries, die op 26 januari 2006 van start gaat, betreft de productie van verse en houdbare consumentenzuivel in de productievestiging van Thai Dairy Industries in Ayuthaya. De joint venture tekent voor de productie van onder meer zuiveldranken en levert deze aan beide partners. Campina en Thai Dairy Industries verzorgen zelf marketing en afzet. De joint venture bundelt het beste van de twee partners. Thai Dairy Industries brengt de productiefaciliteiten in Ayuthaya voor verse en houdbare zuivel in. Campina brengt haar kennis in op het gebied van innovatie, internationale productconcepten, technologie know-how en management van productiefaciliteiten voor melk en melkdranken. Campina voert het management over de joint-venture, Thai Dairy Industries benoemt de chairman van de Board of Directors. Campina beëindigt in de Thaise hoofdstad Bangkok de eigen productie van gepasteuriseerde melk en houdbare melkdranken.

'Deze samenwerkingsovereenkomst met Thai Dairy Industries stemt mij tevreden', aldus drs J.J.G.M. (Tiny) Sanders, CEO van Campina. 'Deze overeenkomst betekent voor Campina een versterking van haar positie in Zuidoost-Azië, waaronder Thailand, en bezorgt beide partners belangrijke efficiencyvoordelen.'

Campina is sinds voorjaar 2004 op de Thaise markt actief met gepasteuriseerde melk en houdbare zuiveldranken onder de merknamen Campina en Campina Chokchai. De afzet van deze producten ontwikkelt zich positief. Verder is Campina in deze regio aanbieder van gezoete condens onder de merknaam Campina Alaska.

Strategische groei met consumentenproducten in Zuidoost-Azië Versnelde groei met consumentenproducten in een geselecteerd aantal landen in Zuidoost-Azië is voor Campina een van de speerpunten als het gaat om strategische groei, naast wereldwijde groei in ingrediënten en groei met zuiveldranken en desserts in Europa. Aan de groeiambitie in Zuidoost-Azië heeft Campina de afgelopen tijd inhoud gegeven door de overname van Parmalat Thailand (maart 2004) en een joint venture met Vinamilk, het grootste zuivelbedrijf in Vietnam (maart 2005). Zowel in Thailand als in Vietnam noteert Campina groeicijfers voor melk en zuiveldranken. Dankzij haar sterke marktposities, het internationale innovatiecentrum Campina Innovation en moderne, grootschalige productielocaties in Europa beschikt Campina over expertise en know-how, die zij ook in Zuidoost-Azië aanwendt om een marktpositie te verwerven.

Thai Dairy industries
Met een jaaromzet van 90 miljoen euro en 1.100 werknemers behoort Thai Dairy Industries tot de grootste private zuivelondernemingen in Thailand. Thai Dairy Industries is de belangrijkste aanbieder van gezoete, gecondenseerde melk. De productielocatie van Thai Dairy Industries in Ayuthaya is de grootste condensfabriek in Zuidoost-Azië. Deze produceert ook condens die Campina onder het merk Alaska in Zuidoost-Azië vermarkt. De productie van gezoete condens in Ayuthaya valt buiten de joint-venture.

Campina Industrial Products group
Marketing, afzet en lokale productie van consumentenproducten buiten Europa is een van de activiteiten van de groep Industrial Products van Campina. Daarnaast is deze groep via haar divisie DMV International actief in de ingrediënten voor de wereldwijd opererende voedings- en farmaceutische industrie. Ook Creamy Creation (roomlikeuren) en Holland Dairy Feed (jongdiervoeders) maken onderdeel uit van de internationaal opererende groep Industrial Products.


---