Provincie Overijssel

Meer asielzoekers weg met onbekende bestemming

Tussen augustus 2004 en augustus 2005 zijn er in Overijssel 27 alleenstaande minderjarige asielzoekers (amaâs en ex-amaâs) met onbekende bestemming vertrokken, 16 van hen waren minderjarig (onder de 18 jaar). In het jaar daarvoor vertrokken nog 15 amaâs met onbekende bestemming, waarvan 7 minderjarigen, zo blijkt uit het onderzoek dat Steunpunt Minderheden Overijssel, in opdracht van de provincie, heeft verricht. In Overijssel leven 557 amaâs, waarvan 209 onder de 18 jaar. De verdubbeling van het aantal minderjarigen dat met onbekende bestemming vertrekt baart de provincie zorgen.

âZeker nu minister Verdonk heeft besloten om het leefgeld van amaâs die ouder zijn dan 18 jaar te beëindigen, verwacht ik een nog sterkere stijging van asielzoekers die âverdwijnenââ, meent gedeputeerde Jan Kristen, verantwoordelijk voor integratie in Overijssel. âSamen met de Overijsselse gemeenten en deskundige organisaties op dit gebied willen wij nu kijken of en hoe er iets aan dit probleem gedaan kan worden.â

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar heeft het Steunpunt Minderheden Overijssel in opdracht van de provincie Overijssel onderzoek gedaan naar de gevolgen van het terugkeer- en uitzetbeleid. Hieruit blijkt dat ook voor andere asielzoekers, zoals volwassenen en kinderen, geldt dat een groot aantal met onbekende bestemming vertrekt, in totaal 313 personen. Dat is 77 procent van het totaal. Of deze asielzoekers in de illegaliteit verdwijnen of naar buurlanden/-gemeenten gaan is niet bekend. Slechts een klein deel van de asielzoekers keert vrijwillig terug naar het land van herkomst. Absoluut gezien is de uitstroom, zowel naar het land van herkomst als het vertrek met onbekende bestemming, sterk gedaald. Van ruim 850 in 2004 tot ruim 400 in het jaar 2005. Deze daling is mogelijk te verklaren door het feit dat de instroom van asielzoekers in Nederland en dus ook in de provincie de afgelopen jaren flink is gedaald.

De provincie Overijssel, VluchtelingenWerk Nederland, VluchtelingenWerk regio IJssel-Vecht en het Steunpunt Minderheden Overijssel organiseren op donderdag 26 januari aanstaande gezamenlijk een werkconferentie âAsielzoeker. Status: uitgeprocedeerdâ waarin onder andere de resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd. Daarnaast zal de heer Nazarski, directeur van Vluchtelingenwerk Nederland, een beeld schetsen van de huidige situatie. Ook wordt er in het programma ingezoomd op de situatie van de alleenstaande minderjarige asielzoekers door Stichting Nidos. De gemeente Utrecht vertelt over een succesvol project gericht op terugkeer van amaâs.

De complete onderzoeksgegevens zijn medio februari te downloaden via www.smo-ov.nl. Een samenvatting van het onderzoek is vanaf donderdag 26 januari om 13.00 uur in te downloaden via de site van SMO of de provincie Overijssel.