Provincie Overijssel

32 nieuwe bedrijven zorgen voor 900 banen

Het waren in 2005 vooral service- en assemblage bedrijven die hebben gezorgd voor nieuwe arbeidsplaatsen en investeringen in Overijssel. Zo vestigden zich afgelopen jaar 32 nieuwe bedrijven in Overijssel, waren er 5 bedrijfsuitbreidingen, konden 2 bedrijven behouden blijven in de provincie en werd er voor ⬠42 miljoen geïnvesteerd. Al deze ontwikkelingen leiden binnen twee à drie jaar tot een werkgelegenheidsgroei van ongeveer 910 directe arbeidsplaatsen.

Dit blijkt uit de wervingsresultaten van Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland (Oost NV), die gedeputeerde Carry Abbenhues, verantwoordelijk voor economie en innovatie in Overijssel vandaag bekend maakte. âIk ben blij dat ons beleid rond het behouden en creëren van werkgelegenheid tot resultaat leidtâ, meent de gedeputeerde. âDit laat zien dat we op de goede weg zijn en bedrijven ook het nodige te bieden hebben. Hiermee kunnen we de werkgelegenheid in Overijssel een flinke impuls geven.â

Resultaten

Dit jaar heeft Overijssel een recordaantal investeringsprojecten binnen weten te halen. Het merendeel van de investeringsprojecten is afkomstig van Nederlandse bedrijven, maar ook buitenlandse bedrijven hebben interesse in Oost-Nederland. In 2005 waren het vooral de Duitsers en Amerikanen die investeerden in Overijssel. Het Duitse reinigings- en onderhoudsbedrijf Eco-Nova opende een vestiging in Enschede en de Amerikaanse voedingsproducent Abbott Laboratories deed voor de vierde keer een uitbreidingsinvestering in de Zwolse vestiging. Het werelddeel Azië en dan vooral China maakt echter ook zijn opwachting. Nu al komen Aziatische bedrijven zich oriënteren en zijn op zoek naar samenwerkingspartners in Nederland.

Het blijken vooral service centers en assemblagebedrijven te zijn die een groot deel van de nieuwe arbeidsplaatsen creëren. Voorbeelden hiervan zijn de vestiging van Service Onderweg Nederland in Almelo en de uitbreiding van Heuver Banden in Hardenberg en het airconditioningbedrijf XL Klima in Enschede. Naast service en assemblage zijn het vooral research & development- en marketing & sales-activiteiten die in het Oosten werden opgezet. Hierbij gaat het onder andere om de vestiging van projectontwikkelaar Walas The Maverick in Hengelo.

Projecten

2002

2003

2004

2005

Bedrijfsprojecten


- nieuwe vestigingen


- uitbreidingen


- behoud


- outsourcing (afstoten van taken/activiteiten)

21


-


-


-


-

25

15

5

5


-

30

15

5

6

4

39

32

5

2


-

Extra arbeidsplaatsen

1060

620

867

910

Extra investeringen

⬠67 miljoen

⬠41,3 miljoen

⬠33,9 miljoen

⬠42 miljoen

Kleine teruggang

Uit onderzoek blijkt dat de grootte van de investeringsprojecten afneemt. Dit heeft te maken met het soort project. In het verleden waren het regelmatige grote distributiecentra die zich in het Oosten vestigden. Nu zijn het vooral zakelijke dienstverleningsprojecten, die toch vaak kleiner in omvang zijn.

Investeringsstimulans

De resultaten in de provincie Overijssel zijn mede te danken aan de Arbeidsplaatsenpremieregeling (APR) voor grotere en kleine MKB-bedrijven. âVan de 39 bedrijven hebben er 24 van deze regeling gebruik gemaaktâ, aldus Carry Abbenhues. âDe APR is daarmee een succesvol instrument om bedrijfsinvesteringen en starters te stimuleren en om bedrijven te werven.â De subsidiepot is inmiddels leeg, maar de provincie bekijkt de mogelijkheden voor het opzetten van een nieuwe regeling.

Voor het behouden en aantrekken van nieuwe bedrijven, het stimuleren en opzetten van kennisclusters, de coördinatie van projecten op het gebied van bedrijventerreinen en het participeren in innovatieve bedrijven in Overijssel en Oost-Nederland, heeft de provincie Overijssel samen met de provincie Gelderland en het Ministerie van Economische Zaken een uitvoeringsorgaan, te weten: Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland (Oost NV).