Ministerie van Justitie

Persbericht

Wetswijziging aanpak doping effectief
26 januari 2006
Het aanscherpen van de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening (WoG) in 2001, met onder meer een aanzienlijke strafverzwaring voor de illegale handel in dopingmiddelen, is effectief gebleken. Er zijn meer opsporingsonderzoeken gestart en de samenwerking tussen de betrokken diensten is toegenomen. Ook blijken illegale handelaren zich bewuster te zijn van de risicos waardoor de verkrijgbaarheid van dopingmiddelen lastiger is geworden. Dit blijkt uit een evaluatie die door minister Donner van Justitie, mede namens staatssecretaris Ross-van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, naar de Tweede Kamer is gezonden.

Bij de wijziging van de WoG zijn de maximumstrafmaten op ongeoorloofde handelingen met dopingmiddelen aanzienlijk verhoogd. Door de illegale handel in geneesmiddelen voor dopingdoeleinden in de Wet op de Economische Delicten (WED) onder te brengen, riskeert de overtreder in bepaalde gevallen een maximum straf van 6 jaar, terwijl hetzelfde delict voorheen een vrijheidsbeneming van hooguit 6 maanden inhield. Als gevolg van de strafmaatverhoging zijn ook de opsporingsbevoegdheden en dwangmiddelen die de handhavingsdiensten ter beschikking staan aanzienlijk uitgebreid. Zo mogen zij bijvoorbeeld huiszoeking doen, verdachten in voorlopige hechtenis houden en telefoongesprekken afluisteren.

Uit de evaluatie Stimulerende zaken opgespoord van het onderzoeksbureau Intraval blijkt dat er vaker dan voorheen opsporingsonderzoeken worden gestart naar dopinghandel, die zich vooral richten op gebruik van doping met cosmetische doeleinden. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van de verruimde opsporingsmethoden. Deze inzet wijst ook op de hoge prioriteit die dopinghandel heeft bij het openbaar ministerie. Zonder de verruiming van de wet in 2001 zouden deze onderzoeken niet zijn opgestart, zo stellen de onderzoekers vast. De onderzoekers constateren een toegenomen samenwerking tussen het openbaar ministerie, de FIOD-ECD en de Inspectie Gezondheidszorg.

Ook blijkt uit het onderzoek dat handelaren voorzichtiger te werk zijn gegaan vanwege het toegenomen risico om gepakt te worden en de dreiging van de hogere strafmaat. Zij zijn met name selectiever geworden in het selecteren van hun klanten. De verkrijgbaarheid van doping is hierdoor lastiger geworden.

De bewindspersonen hebben met instemming kennis genomen van de evaluatie en zien vanwege de positieve uitkomsten geen aanleiding aanvullende maatregelen te nemen.