Vereniging Nederlandse Gemeenten

vergunningplicht vervalt voor gemeenten voor collectieve zorgverzekeringen minima

Onlangs is de VNG benaderd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) over de mogelijke gevolgen van de Wet financiële dienstverlening (Wfd) voor het aanbieden van collectieve zorgverzekeringen door gemeenten aan minima.

Veel gemeenten bieden met de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet collectieve verzekeringen aan minima aan. Deze activiteiten vallen volgens AFM waarschijnlijk onder de werking van de Wfd. Dat zou betekenen dat gemeenten vergunningplichtig zijn en deze vergunning voor 1 februari 2006 moeten hebben aangevraagd. Dit zou tot een onmogelijke situatie leiden voor gemeenten. Om die reden is het ministerie van Financiën op uitdrukkelijk verzoek van de VNG bereid gebleken voor deze activiteiten van gemeenten een uitzonderingsregeling op te nemen in de Wfd. De vergunningplicht vervalt hiermee.

De AFM is gedragstoezichthouder op de financiële markten. Dat houdt in dat de AFM toezicht houdt op het gedrag van de gehele financiële marktsector: sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Op 1 januari 2006 is de Wet financiële dienstverlening (Wfd) van kracht geworden. De Wfd bevat regels voor het aanbieden van, het bemiddelen in en het adviseren over financiële producten aan consumenten en bedrijven. De wet stelt eisen aan financiële dienstverleners op het gebied van integriteit, deskundigheid, integere bedrijfsvoering, financiële zekerheid, transparantie en zorgplicht. Deze algemene normen uit de wet zijn uitgewerkt in het Besluit financiële dienstverlening. Financiële dienstverleners dienen in het kader van de Wfd een vergunning te hebben. Deze vergunning moet in januari 2006 zijn aangevraagd.

Wij hebben hierop onmiddellijk actie ondernomen en contact gezocht met de ministeries van VWS en Financiën. Het ministerie van Financiën heeft toegezegd gemeenten vrijstelling te verlenen voor deze activiteit. In de Wfd kunnen een aantal financiële dienstverleners geheel of gedeeltelijk worden uitgezonderd van naleving van Wfd-regels. Wij hebben hierover nog nader overleg met het ministerie van Financiën. Eind februari wordt u hierover via het VNGnet over geïnformeerd.